Bombardier

Bombardier Inc. is een Canadees concern, opgericht door Joseph-Armand Bombardier. Het bedrijf is begonnen als producent van sneeuwscooters. Tegenwoordig is het een grote fabrikant van onder meer vliegtuigen (Bombardier Aerospace) en rollend materieel (Bombardier Transportation). Er is ook een divisie genaamd Bombardier Capital die gespecialiseerd is in financiële diensten. Het bedrijf maakte van 1975 tot 1985 ook motorfietsen.

Bombardier Inc.
BeursTSX: BBD
OprichtingValcourt, Quebec, 1942
SleutelfigurenLaurent Beaudoin, Chairman & CEO
Land Canada
HoofdkantoorMontreal, Quebec
Werknemers71.700 (2014)[1]
Productentreinen
metro's
trams
vliegtuigen
Omzet US$ 18,2 miljard (2015)[2]
Winst US$ 326 miljoen (2015)[2][3]
Websitebombardier.com
Portaal    Economie
Bombardier CRJ-200 van Jazz Air

Activiteiten

Afdelingen

Luchtvaart

Bombardier Aerospace bouwt voornamelijk privéjets, zakenjets en regionale jets. Het bedrijf concurreert met de Braziliaanse rivaal Embraer, om de "op twee na"-grootste vliegtuigbouwer ter wereld te worden, na Airbus en Boeing. De onderneming telt ruim 35.500 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Dorval in Canada.

Rollend materieel

Bombardier Transportation is fabrikant van rollend materieel. Bij het bedrijf werken 36.000 mensen op 64 productielocaties in 26 landen. Behalve locomotieven, treinstellen, rijtuigen, metro's en trams levert het bedrijf ook het Europese spoorbeveiligingssysteem European Trail Traffic Management System (ERTMS)).

Motorfietsen

Bombardier produceerde tussen 1975 en 1985 motorfietsen onder de naam Can-Am. Tegenwoordig worden onder die naam nog quads geproduceerd.

In februari 2016 kondigde Bombardier dit en volgend jaar zo’n 7.000 banen te schrappen om de resultaten te verbeteren.[4] Bij Bombardier werkten eind 2015 ongeveer 64.000 mensen. Het gaat vooral om arbeidsplaatsen in Canada en Europa en de meeste ontslagen, zo’n 3200, vallen bij de treinentak.[4] Bij het onderdeel vliegtuigonderdelen verdwijnen nog eens 2.500 banen. Tegelijkertijd gaat het bedrijf meer mensen aannemen voor de productie van commerciële vliegtuigen. In november 2018 kondigde het bedrijf aan om nogmaals 5.000 banen te schappen om voor 250 miljoen aan kosten te besparen in 2021.[4]

Bombardier in Ierland

Na een mislukt avontuur met Van Hool besloot het Ierse staatstransportbedrijf C.I.E. het Duitse bedrijf FFG opdracht te geven tot het ontwikkelen van een nieuwe serie bussen. Bombardier, dat graag voet aan wal wilde krijgen in Europa, besloot de bussen te gaan bouwen en een voormalige pianofabriek in Shannon werd omgebouwd tot busfabriek. De Ierse markt bleek nog altijd te klein om voldoende bussen te kunnen afzetten om als bedrijf levensvatbaar te zijn. Britse orders volgden niet. Het Amerikaanse G.A.C. probeerde vanaf 1980 het bedrijf nog een tijdlang overeind te houden, maar moest uiteindelijk in 1986 het faillissement aanvragen. De geproduceerde bussen werden tot 1993 opgeslagen om pas toen nieuw in dienst te komen. De bussen zijn tot 2000 in gebruik gebleven.

Zie de categorie Bombardier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.