Autun

Autun is een stad in de regio Bourgogne in Frankrijk. Autun ligt in het departement Saône-et-Loire en is daar tevens een onderprefectuur van. In 1999 woonden er 16.419 mensen, die Autunois worden genoemd. Autun is een oude, Romeinse stad met als belangrijkste bezienswaardigheid de middeleeuwse kathedraal van Autun, toegewijd aan de Heilige Lazarus.

Autun
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioBourgogne-Franche-Comté
DepartementSaône-et-Loire (71)
ArrondissementAutun
Kantonhoofdplaats van 2 kantons: Autun-Nord en Autun-Sud
Coördinaten46° 57 NB, 4° 18 OL
Algemeen
Oppervlakte61,5 km²
Inwoners (1 jan. 2011)14.426
(234,6 inw./km²)
Hoogte280 - 642 m
BurgemeesterRémi Rebeyrotte
Overig
Postcode71400
INSEE-code71014
Foto's
Portaal    Frankrijk

Ligging

Autun ligt in een heuvelachtig gebied met bossen, net buiten het natuurpark van de Morvan. De stad ligt aan de rivier Arroux.

Geschiedenis

Autun werd in de eerste eeuw v.Chr. gesticht door het Gallische volk van de Haedui en werd hun hoofdstad in opvolging van Bibracte. Na de Romeinse verovering werd de stad Augustodunum genoemd naar de Romeinse princeps Augustus. Hij wilde in Gallië een stad stichten die de macht van Rome zou uitdrukken. Daarom kreeg Autun enkele indrukwekkende gebouwen. Van sommige zijn nog de overblijfselen te zien, zoals van de tempel van Janus en een theater. Autun werd gesticht aan de weg tussen Marseille en de Kanaalkust, ofwel tussen Lyon en Boulogne, die zowel voor de handel als in strategisch opzicht belangrijk was. Ook op cultureel gebied was Autun belangrijk in de Romeinse tijd; de stad was bekend door haar school voor retoriek. Het bisdom Autun werd opgericht in de 4e eeuw.

De stad werd geplunderd bij de invallen van de Germaanse stammen. In 725 verwoestten Saracenen de stad; zij waren vanuit de Rhône, de Saône opgevaren. In 888 deden de Noormannen hetzelfde.

In de tiende eeuw werd Autun onderdeel van het Hertogdom Bourgondië. In de middeleeuwen kende Autun opnieuw een bloeiperiode. Het werd een religieus centrum en kreeg een kathedraal. Deze kathedraal Saint-Lazare werd gebouwd tussen 1120 en 1132 in de Romaanse Cluny-stijl, met indrukwekkend Romaans beeldhouwwerk.

In de omgeving van Autun werd in 1852 het radioactief mineraal autuniet ontdekt.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Stadsbeeld

Het opvallendste gebouw in de stad is de kathedraal Saint-Lazare, waarvan de bouw begon in de 12e eeuw. Het timpaan van het hoofdportaal wordt beschouwd als een van de meesterwerken van romaanse beeldhouwkunst. Het stelt het Laatste Oordeel voor. De beeldhouwer, Gijzelbert (Gislebertus), heeft zijn naam aangebracht onder de voeten van Christus.

Uit de Romeinse periode bleven enkele stadspoorten en een Romeins theater bewaard. Ook is er net buiten de stad een ruïne van een Romeinse tempel (Temple de Janus). In het oude theater wordt elk jaar een historisch klank-en-lichtspel opgevoerd. Een ander opvallend Romeins bouwwerk net buiten de stad is de Pyramide de Couhard, een sterk geerodeerde piramide uit de 1e eeuw.

Verder is er het voormalig bisschoppelijk paleis uit de achttiende eeuw.

Geboren

Begraven

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Autun op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.