Amantadine

Amantadine (IUPAC: 1-aminoadamantaan; Merknaam: Symmetrel®) is een geneesmiddel dat vooral gebruikt wordt tegen de ziekte van Parkinson.[1] De eerste registratie was als geneesmiddel tegen het influenzavirus. Deze medische toepassing is bijna geheel verlaten. De werking van amantadine is nog niet geheel duidelijk. Vermoedelijk bevordert het de afgifte van dopamine en verhoogt het de beschikbaarheid hiervan, zodat zich per tijdseenheid meer dopamine aan de betreffende receptoren kan binden. Amantadine remt ook het binnendringen van het influenza A2-virus en was het eerste geneesmiddel dat op 8 januari 1969 geregistreerd werd als werkzaam tegen het Influenzavirus A.[2] Het heeft bij influenza zowel profylactische als genezende werking.[3] het Farmacotherapeutisch Kompas spreekt alleen nog over de profylactische werking bij Influenza A.[4]

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Amantadine
Chemische structuur
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F)goed geabsorbeerd
Metabolisatieverwaarloosbaar
Halfwaardetijd (t1/2)10-14 uur, bij slechte nierfunctie 7-10 dagen
Uitscheidingrenaal
Gebruik
Toedieningoraal
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat.C
Databanken
CAS-nummer768-94-5
ATC-codeN04BB01
PubChem2130
DrugBankAPRD00787
Chemische gegevens
MolecuulformuleC10H17N1
IUPAC-naamadamantan-1-amine
Molmassa151,249 g/mol
Portaal    Geneeskunde

Farmacologie

De mens kan amantadine makkelijk opnemen; het kan door de bloed-hersenbarrière heen. Er zijn geen sporen van metabolieten te vinden; 90% van de toegediende dosis wordt onveranderd teruggevonden in de urine.

Na een eenmalige dosis van 100 mg wordt na circa vier uur de hoogste concentratie amantadine in het bloed bereikt. De gemiddelde halfwaardetijd bedraagt ongeveer 15 uur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.