Alligators en kaaimannen

De alligators en kaaimannen (Alligatoridae) zijn een familie uit de orde krokodilachtigen (Crocodilia). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1845.[1]

Alligators en kaaimannen
Chinese alligator (Alligator sinensis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie:Alligatoroidea
Familie
Alligatoridae
Gray, 1845
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Alligators en kaaimannen op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

De familie omvat alle alligators en kaaimannen. De echte alligators kunnen tot 6 m lang worden, maar worden meestal 3 tot 4 meter. Kaaimannen zijn beduidend kleiner (1,80-2,50 m), maar de zwarte kaaiman is een uitzondering die een lichaamslengte tot 4,5 m kan bereiken. Over het algemeen genomen zijn krokodillen gevaarlijker voor mensen dan alligators.

De echte alligators worden nog door twee soorten vertegenwoordigd: de mississippialligator in Noord-Amerika en de Chinese alligator die in de Yangtzerivier leeft. De kaaimannen leven in Centraal- en Zuid-Amerika, en worden vertegenwoordigd door zes soorten.

Onderscheid met andere krokodilachtigen

De alligators en kaaimannen hebben net als echte krokodillen (Crocodylidae) en gavialen (Gavialidae) hun eigen unieke kopvorm. De kop van echte alligators lijkt op die van krokodillen maar is iets korter en breder. Het belangrijkste verschil is dat er bij een alligator met gesloten bek alleen boventanden te zien zijn, geen ondertanden zoals bij een krokodil. Kaaimannen hebben dezelfde schedelvorm als alligators, alleen nog wat korter en breder. Ze vangen er meestal vrij kleine prooi mee.

Taxonomie

Mississippialligator (Alligator mississippiensis)

Er zijn acht moderne soorten, die worden onderverdeeld in de echte alligators (onderfamilie Alligatorinae, geslacht Alligator) en de kaaimannen (onderfamilie Caimaninae, geslachten Caiman, Paleosuchus en Melanosuchus).

Familie Alligatoridae

Bronvermelding

Zie de categorie Alligatoridae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.