Albert (premetrostation)

Albert is een station van de Brusselse premetro, gelegen in de gemeente Vorst.

Opening3 december 1993
Perronsporen3
Lijn(en)1 1 1 1
Aansluitingen
Bus1 1 1 1 1
Localisatie
Coördinaten50° 49 NB, 4° 21 OL

Locatie van het metrostation

Portaal    Openbaar vervoer

Geschiedenis

Het premetrostation Albert werd geopend op 3 december 1993 samen met het premetrogedeelte van Hallepoort, en stations Horta en Sint-Gillisvoorplein. Albert is tevens een van de eindstations van de Noord-Zuidas, wat zich vertaalt in een splitsing van de tunneluitgangen: tramlijnen 3 en 4 gaan naar het zuidoosten; terwijl tramlijn 51 (vroeger tramlijn 55) ten westen de oppervlakte bereikt.

Albert heeft drie perrons, die zich in rijrichting gezien na de splitsing bevinden; er zijn gescheiden perrons voor tramlijn 51 (vroeger tramlijn 55) naar Ukkel (Van Haelen) en de lijnen 3 en 4 van de Grote Ring in zuidoostelijke richting. In de richting van het centrum van Brussel (Noord-Zuidas) gebruiken de drie lijnen hetzelfde perron.

Tegen 2021 zou het station als zuidelijk eindpunt van de nieuwe Brusselse metrolijn 3 moeten dienen. Ook zal er een bijkomende tramtunnel worden aangelegd tussen het Rochefort-plein ten noordwesten van Albert en het vernieuwde ondergrondse (pre)metrostation Albert.[1] De nieuwe tramtunnel zal aansluiten op de bestaande tunnel vanuit het zuidoosten (Vanderkindere, huidige trams 3 en 4) zodat tramlijn 4 of 7 na Albert onder het Park van Vorst en over het Rochefort-plein naar Wiels zal kunnen sporen. Tram 51 vanuit Van Haelen zou zijn eindpunt hebben in het station Albert. De trams zouden stoppen op niveau -1, vandaag een ruime lokettenzaal, in plaats van niveau -2 voor de huidige premetro. Ook werd al beslist dat tramlijn 7 verlengd zal worden van Vanderkindere tot Albert.[2] In augustus 2018 werd de bouwvergunning verkregen en werd de ingebruikname van het nieuwe station geschat op 2023.[3]

Situering

Albert is gelegen onder het Albertplein in het noorden van de gemeente Vorst, tegen de grens met Sint-Gillis. Bovengronds is er aansluiting voorzien met buslijnen 37, 48 en 54 als ook Noctislijn N11.

Kunst

Jephan de Villiers creëerde voor station Albert een op de denkbeeldige beschaving Arbonië gebaseerd kunstwerk. Het station wordt opgevat als ondergrondse archeologische vindplaats waar in totaal 210 beschreven ovale vormen aan te treffen zijn. Deze Geheugenfragmenten worden beschermd door een gevleugeld figuur van brons in de stationshal. Aan de wanden zijn doeken met geschriften opgehangen en op de splitsing van de sporen staat in een glazen kooi een 3 meter hoge Geheugenkoets van onder meer hout en linnen.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.