17e eeuw v.Chr.

De 17e eeuw v.Chr. (van de christelijke jaartelling) is de 17e periode van 100 jaar, dus bestaande uit de jaren 1700 tot en met 1601 v.Chr. De 17e eeuw v.Chr. behoort tot het 2e millennium v.Chr.

Opmerking: Omdat in deze tijd de dateringen meestal niet veel nauwkeuriger zijn dan plusminus enkele tientallen jaren, worden in deze tijd de gebeurtenissen per eeuw weergegeven.

Gebeurtenissen

Egypte

Tweede tussenperiode

  • ca. 1700 v.Chr. - De Hyksos, een volk uit voor-Azië, heersen over Egypte tot ± 1540 v.Chr. Ze introduceren een nieuwe manier van oorlog voeren, namelijk met paard en strijdwagen. Ook in Mesopotamië wordt van deze nieuwe techniek gebruikgemaakt.
  • ca. 1650 v.Chr. - De 15e Dynastie van de Hyksos regeert vanuit de stad Avaris in de Nijl-Delta.
  • ca. 1620 - In Opper-Egypte vindt het huwelijk plaats tussen prins Ta'a I (Senachtenre) en een zekere Tetisheri. De Prins van Thebe moet de heerschappij van de machtige Hyksos-koning in Avaris erkennen.

Kreta

  • ca. 1700 v.Chr. - Op Kreta worden de Minoïsche paleizen van o.a. Knossos en Phaistos door een hevige aardbeving verwoest. Een nieuwe generatie paleizen ziet het daglicht, Knossos wordt hersteld en is het meest bekende. Het centrale bestuur wordt hier gevestigd.
  • ca. 1630 v.Chr. - Op het Griekse eiland Thera in de Middellandse Zee, breekt een vulkaan uit. Kreta ondervindt grote schade, vooral van de asregen als gevolg van de uitbarsting. Een tsunami van 28 meter hoog vernielt het paleis van Knossos en de havens met haar vloot.

Griekenland

Klein-Azië

  • ca. 1700 v.Chr. - Rond deze periode vestigt zich het Hettietenrijk tot ± 1200 v.Chr. met als stichter Labarnas I. De koning wordt aangewezen door zijn voorganger, die na zelf te overlijden, wordt verheerlijkt. De koning is tevens opperrechter, opperpriester en opperbevelhebber. De koningin (Tawannanna) heeft grote invloed, alsook de adel.
Oude Hettitische Rijk 1680 - 1500 v.Chr.

Mesopotamië

Azië

Tussen 1700 en 1200 v.Chr. verspreidden de huiskamelen zich vanuit Iran over Zuid-Rusland, Noord-Kazachstan en Oekraïne. Pas in de 3e eeuw v.Chr. bereikten ze China.

India

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.