1090-1099

De jaren 1090-1099 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 11e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Eerste Kruistocht

Aanloop

  • 1091 : Slag bij Levounion. De Byzantijnen samen met de Koemanen verslaan de Petsjenegen. Keizer Alexios I Komnenos voelt zich nu sterk genoeg om Klein-Azië te heroveren.
  • 1092 - De Seltsjoekse sultan Malik Sjah I sterft. Dit is het begin van een periode van burgeroorlog waarin het rijk in stukken uiteenvalt. In het sultanaat Rûm komt Kilij Arslan I aan de macht.
  • 1095 : Synode van Piacenza. Paus Urbanus II probeert de patstelling, de strijd tussen kerk en staat, te doorbreken. Op de synode zijn er afgezanten van keizer Alexius I van Byzantium aanwezig en die vragen militaire hulp om de Turken uit Anatolië te verdrijven.
  • 1095 : Synode van Clermont. Paus Urbanus II roept op om Jeruzalem te bevrijden. Hij beweert dat de christenen er worden vervolgd en belooft de eventuele deelnemers dat de Hemel op hen wacht.
  • 1096 : De Volkskruistocht. Vele gewone mensen, waaronder boeren en havelozen, trekken met vrouw en kinderen, maar onder hen ook enkele ridders, op weg naar het Heilige Land. Plunderingen onderweg waren schering en inslag. Jodenvervolging was een rode draad doorheen de acties van de verschillende groepen.

Eerste Kruistocht

Europa

Christendom

Publicatie

Zie de categorie 1090s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.