Propaan-1,3-diol

Propaan-1,3-diol (PDO), vroeger ook aangeduid als propyleenglycol, is een diol afgeleid van propaan. De twee hydroxylgroepen bevinden zich aan de uiteinden van de alkylketen. Het is een kleurloze vloeistof, die oplosbaar is in water in alle verhoudingen.

Propaan-1,3-diol
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van propaan-1,3-diol
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C3H8O2
IUPAC-naampropaan-1,3-diol
Andere namen1,3-propaandiol, propyleenglycol, trimethyleenglycol
Molmassa76,10 g/mol
SMILES
C(CO)CO
InChI
1S/C3H8O2/c4-2-1-3-5/h4-5H,1-3H2
CAS-nummer504-63-2
EG-nummer207-997-3
PubChem10442
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvloeibaar
Kleurkleurloos
Dichtheid1,05[1] g/cm³
Smeltpunt−26[1] °C
Kookpunt213[1] °C
Vlampunt131[1] °C
Zelfontbrandings- temperatuur400[1] °C
Oplosbaarheid in water100[1] g/l
Goed oplosbaar inwater
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Propaan-1,3-diol kan op verschillende manieren bereid worden:

Propaan-1,3-diol kan ook langs biologische weg geproduceerd worden. Glycerol kan door fermentatie met behulp van bepaalde bacteriën omgezet worden in 1,3-propaandiol. DuPont heeft recombinante micro-organismen (meer bepaald van Escherichia coli) ontwikkeld die propaandiol rechtstreeks uit glucose (suiker) kunnen produceren. Deze methode vergt minder energie dan de voorgaande, en gaat uit van hernieuwbare grondstoffen. DuPont gebruikt de naam BioPDO voor dit product.[3]

Toepassingen

Propaan-1,3-diol wordt gebruikt als een monomeer voor de productie van polymeren, onder meer poly(trimethyleentereftalaat), die gebruikt worden bij de productie van textiel en tapijten. Het wordt ook gebruikt als koelmiddel, vooral indien het koelmiddel een lage geleidbaarheid en een lage corrosiviteit moet hebben.

In de organische synthese kan het gebruikt worden als oplosmiddel of om cyclische verbindingen te maken.

  • (en) Gegevens van Propaan-1,3-diol in de GESTIS-stoffendatabank van het Duitse Institut für Arbeitsschutz der Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung (IFA) (JavaScript vereist)

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.