Zelfsturende auto

Een zelfsturende auto, autonome auto of zelfrijdende auto is een voertuig dat wordt bestuurd door een automatische chauffeur die in staat is om de wagen van één punt naar een ander punt te brengen zonder menselijke tussenkomst.

Waymo, de zelfrijdende auto van Google

Technische ontwikkelingen

Heden ten dage lopen er verschillende onderzoeksprojecten die zelfrijdende auto's ontwikkelen, of die al in beperkte mate worden ingezet:

  • het Europese Eureka Prometheus Project
  • 2getthere-project ontwikkelt zelfstandig rijdende voertuigen voor personen-, groeps- en vrachtvervoer
  • het ARGO-project[1]
  • DARPA Grand Challenge, een wedstrijd voor auto's die autonoom een afstand van meer dan 200 kilometer moeten afleggen
  • Google Driverless Car
  • de Ligier EZ-10 van Easymile, die vanaf 2016 in de Nederlandse praktijk getest wordt
  • Nissan[2] en Volkswagen[3] werken aan zelf-sturende auto's.

Nederland

In Nederland heeft Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu in juni 2014 aangekondigd dat zij wil dat Nederland een internationaal een voortrekkersrol krijgt in deze innovatie op de weg.[4] Ze past de ontheffingsregels aan, zodat vanaf 2015 naast kleinschalige ook grootschalige testen met zelfbesturende auto’s en vrachtwagens op de openbare weg mogelijk zijn. De RDW krijgt de bevoegdheid om ontheffingen te verlenen voor deze testritten.[5] Er hebben zich inmiddels diverse partijen gemeld die vanaf 2015-2016 testritten met zelfbesturende voertuigen willen uitvoeren op Nederlandse wegen.

Nederland als testland

Nederland is het eerste land ter wereld waar een zelfsturende auto zonder stuur op de openbare weg mag rijden. De regels worden aangepast zodat het grootschalig testen op de openbare weg met zelfrijdende auto's en vrachtwagens mogelijk wordt.[6] [7]

Sinds 1999 rijden er in Capelle aan den IJssel autonoom rijdende shuttle bussen genaamd ParkShuttle in dienst van Conexxion op een eigen busbaan, waar geen ander verkeer op rijdt[8]. Vanaf december 2015 begint een proef[9] met twee zelfsturende auto's in de Foodvalley. De auto's hebben geen bestuurder en geen stuur. Ze gaan dagelijks over de provinciale weg tussen station Ede en de campus van de universiteit in Wageningen rijden, dat is een afstand van 6 kilometer. In Ede komt een controlekamer van waaruit ingegrepen kan worden als er iets niet goed gaat [10]. Deze proef gaat een half jaar duren. Er wordt een speciale app ontwikkeld waar reizigers een rit mee kunnen reserveren.

KPN test in Helmond op de A58 en de A270 het 5G-netwerk voor communicerende auto's met de techniek v2x.[11]

Halfautomatische systemen

In oktober 2015 heeft de RDW het nieuwe Autopilot-systeem voor Tesla goedgekeurd [12]. Auto's uitgerust met dit systeem kunnen beperkt zelfstandig manoeuvres uitvoeren, zoals hulp bieden bij parkeren en om binnen de lijnen van de weg te blijven. Bij hogere snelheden moet de bestuurder de handen aan het stuur houden [13]. De bestuurder behoudt daarmee de soevereiniteit over de auto, conform de huidige Europese regelgeving [14]. Critici vragen zich af of het nog niet te vroeg is om de software nu al aan klanten te verstrekken [15].

Incidenten

Het eerste dodelijke ongeluk met een zelfrijdende auto vond plaats in Williston, Florida op 7 mei 2016 met een elektrische auto van het model Tesla Model S. De chauffeur kwam om in een botsing met een vrachtwagen.[16][17]

Zie ook

Zie de categorie Unmanned automobiles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.