Woordzoeker (puzzel)

Een woordzoeker, ook wel speurpuzzel genoemd, is een puzzel of woordspel, waarbij een bepaald aantal woorden gevonden moeten worden in een blok gevuld met letters. Deze woorden kunnen zowel van links naar rechts als van rechts naar links geschreven zijn, alsmede zowel horizontaal als verticaal als diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden. Vaak staat bij de puzzel een lijst van de woorden die gevonden dienen te worden, maar er bestaan ook varianten waarin de speler zelf moet proberen te achterhalen wat de woorden zijn. Gevonden worden dienen te worden doorgestreept. Vaak vormen aan het eind de letters die niet zijn gebruikt een nieuw woord, dat de oplossing van de puzzel vormt.

Beluister (info)
Woordzoeker met Wikipedia als thema

Woordzoekers staan net als kruiswoordpuzzels vaak in kranten en tijdschriften. Ze kunnen ook op de computer worden opgelost. Hierbij wordt bij elk gevonden woord met de muis over het woord gesleept of alleen de begin- en/of eindletter van het woord aangeklikt. Op apparaten met een touchscreen sleept men met de vinger of een stylus over de gevonden woorden. Gevonden woorden veranderen van kleur en verdwijnen uit de lijst. Als alle woorden gevonden zijn verschijnt dan direct de oplossing die wordt gevormd door de niet gebruikte letters. Ook worden ze soms gebruikt als lesmateriaal bij het leren van spelling.

De woordzoeker is bedacht en voor het eerst gepubliceerd door Norman E. Gibat in the Selenby Digest op 1 maart 1968. In Nederland was het M. Sanders die voor het eerst de woordzoeker introduceerde in zijn Puzzelboeken.

Een strategie voor het oplossen van een woordzoeker is om de beginletter van het woord te zoeken, en vanaf die letter in elke mogelijke richting te kijken of het woord gevormd wordt. Een andere strategie is zoeken naar letters uit een woord die niet vaak voorkomen, en dus maar weinig in het letterblok staan. Voorbeelden hiervan zijn de Y, X en Q. De puzzelwoorden staan op alfabetische volgorde bij de puzzel vermeld.

Varianten

Kronkelwoordzoeker
Kronkelwoordzoeker

Een variant op de woordzoeker is de kronkelwoordzoeker, ook bekend onder de naam "zoek om een hoek" (Engels:Snake word of Snake puzzle).[1] Hierin staan de letters van de woorden naast elkaar, maar op zo’n manier dat men bochten moet maken om de woorden te vormen. Daarbij staan de letters van het puzzelwoord naast elkaar, maar op zo'n manier dat er bochten gemaakt moeten worden om de woorden te vormen. De kronkelwoorden zitten aan elkaar vast en hebben onderling geen overlappende letters. De letters van elk woord zijn horizontaal of vertikaal verbonden, maar nooit diagonaal. De beginletter van het eerste kronkelwoord staat vaak aangegeven. De gebruikte woorden hebben vaak eenzelfde thema. De eindoplossing is vaak het overblijvende woord, maar ook wel het laatste woord van de rij kronkelwoorden.

1-Woord-woordzoeker

Een andere variant is de 1-woord-woordzoeker, hierbij wordt er maar één woord gezocht in het blok met letters. Hierbij is de oplossing van hoeveel keren het woord is verstopt.

Dubbele woordzoeker

Een andere variant is de dubbele woordzoeker (kan met 2 personen worden gespeeld). De lijst met woorden wordt hierin gezocht in twee vakken met letters, waarbij beide vakken hun eigen oplossing hebben.

Quizwoordzoeker

Bij deze variant staan bij het letterveld geen woorden, maar vragen. De antwoorden op deze vragen dienen te worden gevonden in het letterveld. Bij elke vraag staat aangegeven uit hoeveel letters het antwoord bestaat.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.