Wim en Hans Anker

Willem (Wim) en Johannes (Hans) Anker (Leeuwarden, 27 februari 1953) zijn twee bekende Nederlandse strafpleiters. De eeneiige tweelingbroers groeiden op in Akkrum.

Wim en Hans Anker
Het kantoor van Anker & Anker aan de Ossenkop in Leeuwarden.
Algemene informatie
Volledige naamWillem en Johannes Anker
GeborenLeeuwarden, 27 februari 1953
Nationaliteit Nederland
Beroepadvocaten
Bekend vanFerdi E
Martha U., de engel des doods
Amsterdamse zedenzaak
WebsiteAnker & Anker Strafrechtadvocaten

Levensloop

De tweeling werd geboren in het ziekenhuis van Leeuwarden. Wim is de oudste van de twee, Hans kwam vijftien minuten later. Hun ouders woonden in 1953 op Schiermonnikoog. Vader Jacobus Anker was achtereenvolgens (waarnemend) burgemeester van Vlieland, Schiermonnikoog, Utingeradeel en Workum. Na de lagere school volgden ze de mulo in Akkrum en nog drie jaar HBS-A in Leeuwarden.

Ze studeerden rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1972 tot 1977. Hierna verhuisde Wim naar de Randstad om als ambtenaar op het ministerie van Justitie te werken. Hij was beleidsmedewerker van de directie TBR en reclassering. Hans ging lesgeven, recht en maatschappijleer op een meao. In 1979 werd Hans advocaat in Leeuwarden. Wim kwam vanaf 1981 in dienst bij een ander kantoor in Leeuwarden. In 1991 begonnen de broers voor zichzelf met het kantoor Anker & Anker Strafrechtadvocaten te Leeuwarden. In 1999 wonnen ze de Friese Persprijs.

De firma Anker & Anker heeft zich gespecialiseerd in strafrecht en met name in strafzaken, waarin tbs en cassatie een belangrijke rol spelen. Wim is degene die deze pro-Deozaken meestal doet. Zo verdedigden de broers Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn; 'engel des doods' Martha U. en Richard Klinkhamer, die zijn vrouw vermoordde. Ook de vier belagers van Meindert Tjoelker en de rechtspopulistische partij CP'86 zijn door hen verdedigd. Daarnaast trekken ze zich het lot van tbs'ers en langgestraften aan, zoals de inmiddels overleden seriemoordenaar Koos Hertogs, die tot zijn dood 35 jaar in tbs-klinieken heeft vastgezeten. Daarnaast verdedigde Wim Jan Veerman, zijn dochter en de bedrijfsleider van café De Hemel in Volendam. Vaak nemen ze ook zaken aan waarbij ze mogelijk te maken krijgen met TBS, cassatie en lange gevangenisstraffen.

Wim Anker is lid van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten NVSA en is docent strafrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten.[1] In april 2020 kondigden de gebroeders Anker aan eind 2021 met de praktijk te stoppen.[2]

Stijl

Het kantoor Anker & Anker verdedigt cliënten uit heel Nederland. Soms zijn deze geweigerd door andere advocaten. Het principe dat iedereen volgens de grondwet recht heeft op een eerlijk proces maakt dat ze ook zaken aannemen waarbij voor het publiek de schuld duidelijk vaststaat. Ze ontvangen daardoor vaak bedreigingen. Tijdens de CP'86 zaak werd het kantoorpand bekogeld met toiletpapier. Vanuit hun principiële houding dat de rechtstaat gebaat is bij een eerlijk proces doen ze meer dan zestig procent van hun strafzaken pro Deo. De Ankers zijn wars van uiterlijk vertoon en een dure levensstijl. Hun grote betrokkenheid bij de cliënten maakt dat zij deze ook na de strafzaak in de gevangenis blijven bezoeken. In de rechtszaal pleiten ze met vuur waarbij ze altijd staande betogen. Hierbij gebruiken ze vaak hun gebalde vuist om hun pleidooi kracht bij te zetten. Wim Anker won de Duidelijketaalprijs 2012 van het Taalcentrum van de Vrije Universiteit omdat hij zijn woorden goed afstemt op een breed publiek en zijn manier van spreken aanzet tot luisteren. Bovendien houdt de strafrechtadvocaat zich verre van juridisch jargon, maakt hij bondige zinnen en spreekt hij beeldend. Zo staat hij zijn cliënten bij onder het motto "Anker is het symbool van de hoop".

In oktober 2019 werd bekend dat Tjalling van der Goot van het kantoor Anker & Anker de verdediging op zich zou nemen van de persoon die werd verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. [3]

Belangrijke strafzaken

Televisie

Ze werden ruim twee en een half jaar gevolgd door de NCRV voor de documentaire van Dokument met de titel Anker en Anker. De thema's van de verhalen van de Friese televisieserie Dankert & Dankert zijn gebaseerd op zaken van de advocatentweeling. In de familiefilm Kameleon 2 traden Wim en Hans op als advocaat. Naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak werden Wim Anker en zijn kantoorgenoot Tjalling van der Goot gevolgd; de documentaire 'De verdediging van Robert M.' kreeg de prijs als beste documentaire van 2014 van De tv-beelden.

Andere activiteiten

Akkrum

De broers zijn actief in het verenigingsleven van Akkrum. In 2013 namen ze afscheid van na 35 jaar organiseren en becommentariëren van het Fries kampioenschap mastklimmen. Ook waren ze betrokken bij het spijkerslaan, Slingeraap en Tûne Lûke. Ze gebruiken bij hun kwinkslagen vaak hun tweelinghumor. De een noemt de ander 'Joop" en ook wel "it aai" (het 'ei') omdat de gebroeders weinig haar hebben. Ook noemden ze hun advocatenkantoor eens "Anker & Anker, voor al uw misdaden". Bij feesten viel het hen op dat de pauzes vaak het gezelligst zijn. Ze besloten toen een "pauzefeest" te houden in het plaatselijke café van Akkrum. Na de kleine pauze volgde de grote pauze met verloting en het programma van die avond werd afgesloten met dansen: het ging immers om de gezelligheid.

SC Heerenveen

Beiden zijn fanatiek supporter van sc Heerenveen.[5] waar hun dorpsgenoot Foppe de Haan jarenlang trainer was. Ook hebben zij zich ingezet om het vrouwenvoetbal te behouden.

Levenslied

De broers treden meer dan eens op als vertolkers van het levenslied.[6] Ze zijn te horen op meerdere cd's waaronder die van dweilorkest De Glasblazers uit Heerenveen.

Onderscheiding

Wim werd in 2015 door vakgenoten verkozen tot Meest gewaardeerde advocaat. Op 7 oktober 2016 ontvingen de broers elk de onderscheiding officier in de Orde van Oranje-Nassau.[7]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.