Waterstofastatide

Waterstofastatide is een anorganische verbinding van astaat, met als brutoformule HAt. Het is een zeer zeldzame verbinding, omdat astaat een extreem zeldzaam element is en bovendien sterk radioactief is. De verbinding bestaat uit een waterstofatoom dat via een covalente binding verbonden is met astaat.

Waterstofastatide
Structuurformule en molecuulmodel
Molecuulmodel van waterstofastatide
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
HAt
IUPAC-naamwaterstofastatide
Andere namenastataan
Molmassa210,995071 g/mol
SMILES
[AtH]
InChI
1S/AtH/h1H
PubChem23996
Portaal    Scheikunde

Eigenschappen

De chemische eigenschappen van de verbinding zijn vergelijkbaar met die van de andere 4 waterstofhalogeniden. Door de lange binding tussen beide atomen is waterstofastatide een extreem sterk zuur. Het gebruik van waterstofastatide zou echter sterk belemmerd worden door de spontane ontleding in de samenstellende elementen en door de hoge radioactiviteit van astaat. Omdat beide atomen qua elektronegativiteit bijna niet verschillen en omdat het astatinium-ion (At+) reeds is waargenomen,[1] kan de ontleding van de verbinding als volgt worden opgevat:

De ontleding resulteert in vorming van waterstofgas en een neerslag van astaat.

De verbinding bezit een berekend dipoolmoment van 0,06 D, waarbij de negatieve partiële lading op waterstof is gelokaliseerd. Daarom is het beter om van astaathydride te spreken. Deze polarisatie verklaart eveneens het onstabiele karakter van de verbinding.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.