Vosseslag

Vosseslag is een wijk of gehucht in de kustgemeente De Haan in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Vosseslag is een deel van de vroegere gemeente Klemskerke en telt ongeveer 1700 inwoners. Vosseslag is thans op het kusttoerisme gericht en sinds halfweg de jaren 1960 vooral op kampeertoerisme.

Vosseslag
gehucht in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Coördinaten51° 16 NB, 3° 1 OL
Algemeen
Inwoners (2007)1717
Overig
Postcode8420
Detailkaart

Locatie in West-Vlaanderen
Foto's
Portaal    België

Geschiedenis

De Vosseslag was een toegang tot het strand van de gemeente Klemskerke voor lokale vissers. Deze vestigden zich kortbij dit pad (de slag) waardoor het gehucht ontstond. In 1902 stelde Leopold II voor de duinen om te vormen tot een golfterrein voor Engelse toeristen. Hier werd de Royal Golf Club de Belgique opgericht in 1903.

De wijk, oorspronkelijk Heide-d'Heye , Westwijck of ook wel Geuzenhoek genaamd, bestond uit enkele arme boerderijtjes op zandgrond, maar na de Eerste Wereldoorlog werd verkaveling uitgevoerd met de Heidelaan als hoofdas. Er werden villa's gebouwd, terwijl in 1927 ook een steenfabriek in werking trad, die omstreeks 1950 ook plastic golfplaten vervaardigde. In 1939 vestigden de Zusters van de Heilige Kindsheid uit Ardooie zich en stichtten er een wijkschool. Ter verheffing van het godsdienstig peil van de bevolking werden er sedert 1943 in de school ook Missen opgedragen. In 1955 werd naast de school de Heidekapel gebouwd, die in 1962 verheven werd tot hulpkerk. Achter de school richting de Kattereke werd in 1976 KSA-Klemskerke opgericht door E.H.Willy Snauwaert met als lokaal De Biekorf.

Cultuur

Elk jaar in juli viert Vosseslag de Vosseslagfeesten, waarin de legende van Mong De Vos weer tot leven komt. In augustus viert Vosseslag de garnaalfeesten. Dan demonstreren kruiers hoe men garnalen kan vangen en wordt de vangst gekookt en uitgedeeld aan de toeristen.

Ter gelegenheid van deze jaarlijkse Vosseslagfeesten, is er ook een plaatselijk bier gebrouwen, namelijk het zogenaamde "Strandjuttersbier Mong De Vos". Dit is een bruine tripel van hoge gisting van 9,2 graden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.