Turmac

Turmac (Turkish Macedonian Tobacco Company) was een tabaksfabriek die tussen 1920 en 2008 in Zevenaar actief was.

Doosje Turmac-sigaretten

Geschiedenis

Rond 1920 startten Willem Carel Buschhammer en Kiazim Emin Bey een nieuwe tabaksfabriek in Zevenaar. Ze importeerden tabak uit Turkije en Macedonië, en de afkorting daarvan werd de fabrieksnaam: Turmac. Zowel de eerste tabaksschuur als de latere in beton uitgevoerde hoofdgebouw en loodsen zijn in de jaren tien en twintig van de negentiende eeuw ontworpen door de Zevenaarse architect H.A. Rutten. Turmac gaf veel aandacht aan de verpakking en de reclame: bijzondere sigarettendozen in oosterse stijl (deels nog te bewonderen in het Historisch Museum Deventer) en boekjesuitgaven met vlaggen uit de hele wereld.

Na de oorlog werd Old Mac een populair merk van Turmac (reclameslogan: altijd trek in een Old Mac). In 1952 werd een nieuw gebouw neergezet, van de architecten W.S. van de Erve en Marten Zwaagstra. Daarbij werd met name voor het licht een nogal aparte oplossing gekozen. Men vond dat kunstlicht beter zou zijn dan daglicht, omdat daarme het aantal absentiedagen en ongelukken zou afnemen. Het Directoraat-Generaal van de Arbeid verleende daarom vrijstelling om de fabriek te voorzien van “een 2000-tal TL-lampen van 40 Watt, welke zo geplaatst zijn, dat ze niet verblinden”. Het gebouw werd in 2007 door minister Plasterk op de lijst van beeldbepalende naoorlogse monumenten gezet, de zogeheten Top 100 Nederlandse monumenten 1940-1958. In 2013 werd bekend dat de fabriek geen rijksmonument zou worden.

De verkopen van Turmac liepen in de jaren vijftig terug en de laatste Turmac-sigaretten rolden in 1960 van de band. De fabriek ging voor andere fabrikanten voor de Europese markt onder licentie produceren: eerst voor Rothmans, later voor de British American Tobacco Manufacturing Company (BAT). De fabriek werd in 2008 gesloten.

Nieuwe toekomst als gemeentehuis van Zevenaar

In september 2013 werd bekend dat de gemeenteraad van Zevenaar heeft besloten het nieuwe gemeentehuis te vestigen in de voormalige sigarettenfabriek. Firma Inbo heeft daar een ontwerp voor gemaakt. Buro Bogaarts Interior Design is verantwoordelijk voor het interieur ontwerp. Ook productiehal HAL 12 wordt verbouwd, en wellicht vestigen andere organisaties zich ook in het gebouw. In 2019 zijn verder met uitzondering van gebouw 15 en gebouw 24 de andere gebouwen gesloopt om plaats te maken voor huizenbouw.

Zie ook

Afbeeldingen

Zie de categorie All Countries United tobacco cards van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.