Tryphomys

Tryphomys is een geslacht van knaagdieren uit de onderfamilie Murinae dat voorkomt in het noorden en midden van Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen, op 100 tot 2500 m hoogte. De enige soort is T. adustus De wetenschappelijke naam is afgeleid van de Griekse woorden τρυφος "iets dat uitsteekt" en μυς "muis" en slaat op een uitstekend stuk bot bij de eerste kies. Het geslacht is het nauwste verwant aan Abditomys en andere "New Endemics", zoals Bullimus, Tarsomys, Limnomys en Rattus. Hoewel Abditomys, een ander geslacht dat op Luzon endemisch is, net als T. adustus een groot aantal autapomorfieën heeft, delen ze ook een aantal synapomorfieën met elkaar, zodat ze meestal in één groep worden geplaatst.[2]

Tryphomys
IUCN-status: Onzeker[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten
van de Oude Wereld)
Geslacht:Tryphomys
Miller, 1910
Soort
Tryphomys adustus
Miller, 1910
Tryphomys op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

T. adustus is een middelgrote muis met een lange, dikke vacht, een bruine staart die ongeveer even lang is als de kop en de romp, lange, smalle achtervoeten, 1+1+1+2=10 mammae[3] en een gedrongen schedel.[2]

Literatuur

  1. (en) Tryphomys op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Musser, G.G. & Heaney, L.R. 1992. Philippine rodents: definitions of Tarsomys and Limnomys plus a preliminary assessment of phylogenetic patterns among native Philippine murines (Murinae, Muridae). Bulletin of the American Museum of Natural History 211:1-138.
  3. De cijfers voor het =-teken slaan op het aantal paren van mammae; het cijfer erna is het totale aantal mammae. Om die reden is het nummer na het =-teken altijd twee keer zo hoog als dat ervoor. Dit is de gebruikelijke notatie in de mammalogische literatuur.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.