Trosgamander

De trosgamander (Teucrium botrys) is een eenjarige plant met een onaangename geur die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Het is een plant van vrij droge, kalkrijke grond. De plant komt van nature voor in het westelijk Middellandse Zeegebied en in Midden-Europa tot Polen en de noordelijke Balkan. In Nederland komt de plant voor in Zuid-Limburg. Ze staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd sinds 1 januari 2017 door de Wet Natuurbescherming.

Trosgamander
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht:Teucrium (Gamander)
soort
Teucrium botrys
L. (1753)
Afbeeldingen Trosgamander op Wikimedia Commons
Trosgamander op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 7- 60 cm hoog. De stengel is bezet met klierharen. De in omtrek eironde, klierachtig behaarde bladeren zijn veerdelig tot dubbelveerdelig.

De trosgamander bloeit van juli tot de herfst met roze, 1,5-2,5 cm lange bloemen, waarbij de driespletige onderlip vaak bleker van kleur is. De bovenlip is diep gespleten. De met klierharen dichtbehaarde kelk heeft bij de voet aan de onderzijde een knobbel. De bloemen staan alleen in de bladoksels of in schijnkransen met weinig bloemen.

De vrucht is een vierdelige splitvrucht. Het bijna ronde, gegroefde nootje (zaad) is 1,5-2 mm groot.

Namen in andere talen

  • Duits: Trauben-Gamander, Feld-Gamander
  • Engels: Cutleaf Germander, Cut-leaved Germander
  • Frans: Germandrée botryde, Germandrée en grappe
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.