Trimeresurus rubeus

Trimeresurus rubeus is een slangensoort uit de familie van de adders.[2] De slang komt voor in Zuidoost-Azië. De soort werd voorheen als variatie van Cryptelytrops macrops beschouwd. Een studie uit 2011 kwam aan de hand van genetische en morfologische kenmerken en de kleur echter tot het besluit dat het een aparte soort is. Later werd de soort tot het geslacht Aziatische lanspuntslangen (Trimeresurus) gerekend, en het geslacht Cryptelytrops wordt niet langer erkend.

Trimeresurus rubeus
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Crotalinae (Groefkopadders)
Geslacht:Trimeresurus (Aziatische lanspuntslangen)
Soort
Trimeresurus rubeus
Malhotra et al., 2011
Afbeeldingen Trimeresurus rubeus op Wikimedia Commons
Trimeresurus rubeus op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Naamgeving

De soortaanduiding rubeus is Latijn voor "roodachtig". Het verwijst naar de rode ogen en de heldere en duidelijke rode kleur op de staart. Het verwijst eveneens naar de rode zijstreep die mannetjes minstens gedeeltelijk hebben.

Voorkomen

De soort komt voor in de wouden bij Ho Chi Minhstad en op de lage heuvels in het zuiden van Vietnam en op het Langbianplateau in het oosten van Cambodja.

Kenmerken

Trimeresurus rubeus is groen en heeft oranjerode ogen. Op de flanken hebben ze een witte streep, bij mannetjes heeft die aan de onderkant soms een matte, roodbruine rand die vooral aan de achterkant duidelijk is. De staart is oranjerood. Vrouwtjes hebben een kortere staart en minder subcaudalen. Ze kunnen ruim 50 cm lang worden.

Voeding

De slang leeft zowel in bomen als op de grond. Omdat ze vaak dicht bij stromen voorkomen, wordt verondersteld dat ze veel kikkers eten. Waarschijnlijk eten ze ook kleine zoogdieren.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.