Transparency International

Transparency International (TI) is een internationale non-gouvernementele organisatie (NGO) voor de bestrijding van corruptie.

Het secretariaat van Transparency International, Alt-Moabit 96, Berlijn, (5de verdieping)

Organisatie

Transparency International bestaat uit meer dan 100 nationale afdelingen over de hele wereld met een internationaal secretariaat en is de leidende organisatie in de strijd tegen corruptie. De beweging wil een wereld die vrij is van corruptie. TI werd in 1993 opgericht en een van de oprichters is Peter Eigen. De organisatie geeft een stem aan slachtoffers en getuigen van corruptie. TI werkt samen met overheden, bedrijven en burgers om misbruik van macht, omkoping en geheime deals te stoppen.

Het internationale secretariaat is gevestigd in Berlijn. De Nederlandse afdeling is gevestigd in Amsterdam. De Belgische afdeling is gevestigd in Brussel.

Missie

De missie is om corruptie te stoppen en transparantie, verantwoording en integriteit te bevorderen op alle niveaus en in alle sectoren van de samenleving. Kernwaarden zijn: transparantie, verantwoording, integriteit, solidariteit, moed, rechtvaardigheid en democratie.

TI brengt corruptie in kaart door onderzoek te doen en data te verzamelen. Met deze data wordt een index berekend die aan een land of regio wordt toegekend om druk op de overheid uit te oefenen. De meest bekende index is de Corruptie-index. Maar daarnaast bestaan ook de Global Corruption Barometer en de Bribe Payers Index. De Corruptie-index (Corruption Perceptions Index, CPI) bestaat sinds 1995. De index, die met behulp van experts inmiddels bijna 200 landen en territoria rangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector, gebruikt een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 zeer corrupt is en 100 staat voor corruptievrij.

Corruptie-index

Corruptie-index in 2017

  1. Nieuw-Zeeland - 89
  2. Denemarken - 88
  3. Finland - 85
  4. Noorwegen - 85
  5. Zwitserland - 85
  6. Singapore - 84
  7. Zweden - 84
  8. Canada - 82
  9. Luxemburg - 82
  10. Nederland - 82
  11. Verenigd Koninkrijk - 82
  12. Duitsland - 81
  13. Australië - 77
  14. Hong Kong - 77
  15. IJsland - 77
  16. Oostenrijk - 75
  17. België - 75
  18. Verenigde Staten - 75
  19. Ierland - 74
  20. Japan - 73

Corruptie-index in 2018

Het rapport vernoemt ook specifiek enkele landen: de situatie is namelijk verbeterd in Estland, Ivoorkust, Senegal en Guyana, maar verslechterd in Australië, Chili, Malta, Turkije en Mexico. De toestand in de Verenigde Staten, Tsjechië en Brazilië verdient speciale aandacht. In de top vijf staan Denemarken, Nieuw-Zealand, Finland, Singapore en Zweden. Hekkensluiters zijn Noord-Korea, Jemen, Zuid-Soedan, Syrië en Somalië.

Het rapport over 2018 schetst een "vertrouwd, maar weinig positief beeld": meer dan twee derde van de landen scoort onder de 50/100, terwijl de gemiddelde score slechts 43/100 is. En het meest verontrustende is dat weinig of geen vooruitgang wordt geboekt: slechts 20 landen zijn er in de afgelopen jaren op vooruitgegaan.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.