Gelada

De gelada (Theropithecus gelada) is een soort in het geslacht Gelada's (Theropithecus), die uiterlijk het meeste lijkt op een baviaan.

Gelada
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2019)
Gelada (Theropithecus gelada)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Cercopithecidae (Apen van de Oude Wereld)
Geslachtengroep:Papionini (Hondsapen)
Geslacht:Theropithecus (Gelada's)
I. Geoffroy, 1843
Soort
Theropithecus gelada
(Rüppell, 1835)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Gelada op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Kenmerken

De gelada wordt ongeveer 70 tot 74 cm lang.[2]

Leefwijze

Hun hoofdvoedsel is gras; hiermee zijn ze de enige primatensoort die graast.

Voortplanting

Gelada's leven in groepen met aan het hoofd een dominant mannetje dat waakt over zijn harem en nageslacht. Mannetjes die een groep overnemen, doden de baby's van hun voorganger. Vrouwtjes die nog drachtig zijn van het vorige dominante mannetje, kunnen deze moord vermijden door spontaan een miskraam te krijgen (Bruce-effect).[3][4]

Taxonomie

Verspreiding

Gelada's komen uitsluitend voor in het Ethiopisch Hoogland. Ze leven in grote harmonie en "praten" doorlopend met elkaar.

Uitgestorven verwanten van de gelada leefden tijdens het Plioceen en Pleistoceen. Het geslacht Theropithecus had toen een groter verspreidingsgebied dan tegenwoordig en gelada-achtigen kwamen destijds in grote delen van Afrika en tevens zuidelijk Europa voor.

Dierentuinen

NaturZoo Rheine coördineert het Europees kweekprogramma van deze soort.[5] In Nederland is hij aan te treffen in Diergaarde Blijdorp.[6]

Verspreidingsgebied van de Gelada
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.