The Legend of Zelda: A Link to the Past

The Legend of Zelda: A Link to the Past is het derde computerspel uit de Zelda serie, uitgebracht op de Super Famicom en Super Nintendo Entertainment System systemen. Het is in Japan uitgebracht op 21 november 1991 als ゼルダの伝説 神々のトライフォース (Zeruda no Densetsu: Kamigami no Toraifōsu, letterlijk De Legende van Zelda: Triforce van de Goden), en in 1992 in Europa. Het spel wordt door velen gezien als een van de beste spellen ooit gemaakt. Het spel heeft vijf jaar lang bovenaan Nintendo Power's top SNES spellen lijst gestaan. Vanwege zijn enorme succes is het opnieuw uitgebracht in 2002 op de Game Boy Advance in 32-bit (het origineel was 16-bit) samen met Four Swords.

The Legend of Zelda:
A Link to the Past
(Cover op en.wikipedia.org)
OntwikkelaarNintendo
SRD
UitgeverNintendo
Datum van uitgaveSNES
21 november 1991
13 april 1992
24 september 1992
Wii Virtual Console
2 december 2006
22 januari 2007
23 maart 2007
Wii U Virtual Console
11 september 2013
12 december 2013
30 januari 2014
Genreactie, avontuur
SpelmodusSingleplayer
Taal/talenDuits, Engels, Japans
LeeftijdsklasseESRB: E of K-A
PEGI: 7
CERO: A
PlatformSNES
Virtual Console (Wii en Wii U)
Mediaspelcartridge, download
Navigatie
SpelserieThe Legend of Zelda
VoorloperZelda II: The Adventure of Link
VervolgThe Legend of Zelda: Link's Awakening
Portaal    Computerspellen

Hoewel Zelda II goed in de markt lag, week het veel af van het eerste spel en was daarom minder populair. Daarom had A Link to the Past dezelfde gameplay als het eerste deel. Hoewel het terugging naar de eerdere stijl werd er veel aan toegevoegd. Veel hiervan is nog steeds terug te zien in latere Zelda spellen, zoals kerkers met meerdere niveaus, het Master Sword, de hookshot, en een dynamische omgeving met parallelle werelden. Samen met Ocarina of Time, Twilight Princess en Link's Awakening wordt A Link to the Past door velen gezien als een van de beste Zelda-spellen.

Verhaal

Shigeru Miyamoto heeft nog niks officieels gezegd over de chronologie van de Zelda reeks. Volgens de tekst op de achterkant van de verpakking van het spel volgt LttP de avonturen van Zelda's en Links voorouders, verwijzend naar de karakters uit de twee NES spellen. Lttp speelt zich dus voor de twee eerste spellen af. Het verhaal van de Triforce en de verbanning van Ganon door de zeven wijzen is ruwweg ook het verhaal van Ocarina of Time, wat LttP dus na OoT plaatst in de Zelda tijdlijn.

Lang voor de periode die in het spel beschreven wordt, werden er in Hyrule verhalen verteld over een Gouden Land, met onbekende krachten bestuurd door een almachtige en alwetende Triforce. Toen de gemene Ganon in het Gouden Land kwam, nam hij de Triforce over en veranderde het land in de Dark World (Donkere Wereld). Om Ganon daar op te sluiten, zegelden zeven wijze mannen de wereld af, dit kan alleen verbroken worden door de zeven wijze mannen of hun afstammelingen. Dit verhaal werd een legende, en wordt aan de speler verteld gedurende het spel.

Voordat het spel begint heeft de tovenaar Agahnim, een belangrijke raadgever van de koning, zich ontdaan van de koning. Hij begint een zoektocht naar zeven meisjes, afstammelingen van de wijze mannen, om ze naar de Donkere Wereld te sturen om het zegel te verbreken. Als dit eenmaal is gebeurd, wil Ganon zijn leger sturen om ook Hyrule te veroveren.

In het begin van het spel krijgt een jongen genaamd Link een telepathisch bericht van een meisje genaamd Prinses Zelda. Ze vertelt hem dat ze opgesloten is in de kerker van het kasteel, en Link gaat haar redden. Onderweg vindt Link zijn oom, gewond in het riool, en krijgt zijn zwaard en schild en daarna verdwijnt zijn oom. Link en Zelda ontsnappen uit het kasteel via een geheime weg naar een kerk waar Zelda wacht terwijl Link drie hangers verzamelt die nodig zijn om het Master Sword (Meesterzwaard) uit zijn plek te halen.

Link krijgt het zwaard en komt er dan achter dat Zelda door Agahnim naar het kasteel is genomen. Link gaat naar het kasteel om haar te redden maar komt te laat; ze is het zevende meisje dat Agahnim nodig had om het zegel te breken. Zelda verdwijnt naar de Donkere Wereld en Link en Agahnim vechten. Agahnim verliest maar stuurt Link naar de Donkere Wereld.

Eenmaal in de Donkere Wereld staat Link boven op de Grote Piramide waar het kasteel stond in de Light World (Lichte Wereld). De enige manier om Ganons wereld te vernietigen (en de Lichte Wereld te redden) is door Ganon te verslaan en de Triforce van hem af te pakken. Om dat te doen moet Link eerst de meisjes (waaronder Zelda) redden uit zeven kerkers in de Donkere Wereld.

Deze Donkere Wereld is een soort parallelle dimensie. Hij lijkt op de gewone Lichte Wereld, maar alles is anders. Het water ziet er groen en smerig uit, het gras is verdord, en in plaats van mensen wonen er dieren en monsters. Dit komt door de "Golden Power", die iedereen verandert die de Donkere Wereld binnentreedt, in veel gevallen door per ongeluk op een magische transporter te stappen. Sommige mensen hebben zelfs de pech om in bomen te veranderen, en met een aantal van hen kan Link dan ook een praatje maken. De Golden Power verandert je altijd in iets dat je hart en ziel reflecteert. Link is diep van binnen eigenlijk doodsbang, dus hij verandert in een konijn. Pas na de Maanparel te hebben bemachtigd kan Link de Donkere Wereld binnengaan zonder te veranderen.

Wanneer de meisjes bevrijd zijn, vecht Link wederom met Agahnim, waarna hij Ganon ontmoet in de piramide. Net als in het eerste Zelda-deel kan Ganon alleen verslagen worden door middel van de Zilveren Pijlen. Wanneer Link de Triforce aanraakt zorgen zijn wensen ervoor dat de Donkere Wereld verdwijnt en vrede terugkeert naar de Lichte Wereld. Zijn opdracht is nu voltooid, en Link brengt zijn zwaard terug naar zijn rustplaats.

Eindbazen

Zoals meestal het geval is in Zelda-spellen kunnen de eindbazen slechts met bepaalde wapens of combinaties daarvan worden uitgeschakeld. Simpelweg op een baas inhakken met het zwaard zal meestal geen effect hebben.

  • Armos Knights: Zes geharnaste ridders die Link proberen te verpletteren.
  • Lanmola: Drie zandwormen die vanuit het zand Link aanvallen.
  • Moldorm: Een rups met maar een zwakke plek: zijn staart. Naarmate hij daar vaker geraakt wordt zal hij echter sneller en agressiever worden. De rest van de rups kaatst Link af, waardoor deze van het platform waarop het gevecht zich afspeelt, kan vallen.
  • Agahnim: Uiteindelijk komt Link tegenover Agahnim zelf te staan. De enige manier om hem te verslaan is zijn eigen duistere magie terug te kaatsen.
  • Helmasaur King: Een enorm dinosaurus-achtig beest met een speciaal masker dat zijn zwakke plek beschermt.
  • Arrghus: Een kwalachtig watermonster met kleine wolk-achtige monsters om hem heen die hem beschermen.
  • Mothula: Een nachtvlinder.
  • Blind: Na een misdaadcarrière in de normale wereld is Blind nu een monster in de Donkere Wereld geworden. Hij wacht op Link in de gedaante van een meisje en laat zich "redden". Wanneer hij geconfronteerd wordt met fel licht, toont hij echter zijn ware gedaante.
  • Kholdstare: Drie sneeuwbalachtige monsters met ogen die proberen Link te verpletteren.
  • Vitreous: In een plas giftig kikkerdril ligt dit monster, dat op een oogbal lijkt, te wachten, en stuurt kleinere oogballen op Link af.
  • Trinexx: De baas van Death Mountain is een soort stenen reuzen-schildpad met drie koppen: een gewone, een die vuur spuugt, en een die ijs spuugt.
  • Agahnim: Agahnim probeert Link opnieuw te verslaan in Ganon's Toren. Hij splitst zich in drie versies van zichzelf waarvan een echt en twee nep zijn.
  • Ganon: De laatste eindbaas.
  • The Four Shadow Links (alleen in de Gameboy Advance versie)

Muziek

De muziek is gecomponeerd door Koji Kondo. Het thema van de originele Zelda, of "Hyrule Overture" thema, is naar LttP gebracht en wordt in de Lichte Wereld afgespeeld, opnieuw uitgevoerd in SPC700-stijl. Vele liedjes van LttP kwamen later weer voor in andere Zelda spellen, vooral in Ocarina of Time.

Japans-Engelse verschillen

De Engelse vertaling (in Nederland gebruikt) van LttP verschilt op een aantal punten van originele Japanse versie. Een bekende wijziging was de verwijdering van alle religieuze verwijzingen. De duidelijkste verandering was de titel van het spel, welke veranderd is van Triforce of the Gods (Triforce van de Goden) naar A Link to the Past (Een Link met het Verleden). Het lettertype dat werd gebruikt om de Hyliaanse taal uit te beelden bevatte een gier en een ankh, beide waren gebaseerd op Egyptische hiërogliefen welke een religieuze betekenis hebben. Deze zijn veranderd in de Engelstalige versie.

Er werden ook wijzigingen aangebracht in de handleiding. De priester Agahnihm werd een tovenaar, en in zijn achtergrondverhaal, dat oorspronkelijk vermeldde dat hij door de goden gestuurd was, werden alle goddelijke verwijzingen weggelaten.

Platforms

Jaar Platform
1991SNES
2002Game Boy Advance
2006Wii Virtual Console
2013Wii U Virtual Console
2017SNES Classic Mini
2019Switch Virtual Console

Ontvangst

Beoordeeld door Jaar Platform Score
GamesAreFun.com (GAF)2003SNES100%
Retroage2012SNES100%
Dragon1993SNES100%
Total! (Duitsland)1998SNES100%
FileFactory Games / Gameworld Network2007Wii95%
Total!! UK Magazine1992SNES93%
ASM (Aktueller Software Markt)1992SNES92%
AllRPG2003SNES91%
Power Play1992SNES88%
RPGamer2003SNES80%

Trivia

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.