Tempeliersstraat

De Tempeliersstraat in Haarlem is een belangrijke doorgaande straat ten zuiden van het centrum. In het oosten komt de straat uit op het Houtplein en in het westen op de Koninginneweg. De oorspronkelijke bebouwing dateert uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Tempeliersstraat
Tempeliersstraat te Haarlem met op de achtergrond de St. Bavobasiliek.
Geografische informatie
Locatie      Haarlem
BeginHoutplein
EindKoninginneweg
Tempelierstraat 1, voormalige Middelbare Meisjes School

De straat is van oudsher een belangrijk overstappunt voor het openbaar vervoer. Zo rijden er vijf buslijnen van Connexxion, waaronder lijn 80 en een buslijn van Arriva. Van 1899 tot 1904 vertrok de elektrische ENET-tramlijn naar Zandvoort vanuit deze straat. Van 1904 tot 1 september 1957 reed de tramlijn Amsterdam - Haarlem - Zandvoort van de ESM, later de NZH, door de Tempeliersstraat. Het viersporige emplacement nam vrijwel de gehele breedte in beslag (en met een vierwagentrein ook een groot deel van de lengte). Van deze tramlijn is nog steeds een aantal muurrozetten aan de gevels aanwezig. De NZH had hier een halte- en rayonkantoor gevestigd, dat tot in de jaren 1970 gehandhaafd bleef.

Diverse landelijke dagbladen hadden er een kleine vestiging, zodat de Tempeliersstraat weleens spottend de Fleet Street van Haarlem werd genoemd. Er was ook het zalencomplex van de Haarlemse Kegel Bond. Verder bevinden zich in de straat winkels en horecagelegenheden, die in de uitgaansnachten druk worden bezocht. Zowel een café als een fietsenstalling verwijzen met hun naam nog duidelijk naar de opgeheven Blauwe Tram. Aan het westelijke deel van de Tempeliersstraat, tussen Van Eedenstraat en Koninginneweg, bevindt zich voornamelijk woonbebouwing.

De straat is vernoemd naar de Orde der Tempeliers of Tempelorde (Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, Latijn: Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici), een katholieke monnikenorde die ten tijde van de kruistochten ten strijde trok tegen de moslims in Palestina.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.