Sundarbans

De Sundarbans zijn de grootste mangrovebossen ter wereld. Ze bevinden zich in de rivierdelta van de Ganges. Hoewel het één grensoverschrijdend gebied is, werd het tweemaal opgenomen in de-werelderfgoedlijst van de UNESCO als natuurerfgoed: eenmaal bij India in 1987 en eenmaal bij Bangladesh in 1997. De naam van het gebied is afgeleid van de Sundari-bomen, die er groeien.

Nationaal Park Sundarbans
Werelderfgoed natuur
Land India
Coördinaten21° 56 NB, 88° 51 OL
UNESCO-regioAzië en de Grote Oceaan
Criteriaix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.452
Inschrijving1987 (11e sessie)
Kaart

UNESCO-werelderfgoedlijst
Sundarbans
Werelderfgoed natuur
Land Bangladesh
Coördinaten21° 57 NB, 89° 11 OL
UNESCO-regioAzië en de Grote Oceaan
Criteriaix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.798
Inschrijving1997 (21e sessie)
Kaart

UNESCO-werelderfgoedlijst

Het woud is bekend omwille van zijn rijke fauna, waaronder de (soms mensenetende) Bengaalse tijger (een 200-tal), gevlekte axisherten (een 30000-tal), krokodillen, slangen en talrijke vogelsoorten. Het gebied wordt echter bedreigd als gevolg illegale houtkap en verzilting. Dit laatste fenomeen is een gevolg van de afdamming van rivieren stroomopwaarts waardoor minder zoet water de Sundarbans bereikt, en van een stijgende zeespiegel door de opwarming van de Aarde.[1] Als de zeespiegel langs de Bengaalse kust ten opzichte van het jaar 2000 met 28 centimeter stijgt, zoals wordt voorspeld, dreigt 96% van het leefgebied van de Bengaalse tijgers in de Sundarbans te verdwijnen[2]

Zie de categorie Sundarbans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.