Sulfolaan

Sulfolaan of tetramethyleensulfon (systematische naam: tetrahydrothiofeen-1,1-dioxide) is een zwavelhoudende heterocyclische verbinding die vooral gebruikt wordt als polair aprotisch oplosmiddel. Ze is mengbaar met water. Zuiver sulfolaan is een kristallijne vaste stof met een smeltpunt dat iets boven de standaard-kamertemperatuur van 25°C ligt. Door er 2 à 3 gewichtsprocent water aan toe te voegen, verlaagt het smeltpunt tot 6 à 10°C[1] en verkrijgt men een vloeistof, sulfolaan-W genoemd.

Sulfolaan
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van sulfolaan
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C4H8O2S
IUPAC-naamtetrahydrothiofeen-1,1-dioxide
Andere namensulfolaan, tetramethyleensulfon, thiocyclopentaan-1,1-dioxide
Molmassa120,17 g/mol
SMILES
O=S1(CCCC1)=O
CAS-nummer126-33-0
EG-nummer204-783-1
PubChem31347
BeschrijvingKleurloze kristallen of kleurloze vloeistof
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Waarschuwing
H-zinnenH302
EUH-zinnengeen
P-zinnengeen
EG-Index-nummer016-031-00-8
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurkleurloos
Dichtheid(als vloeistof) ca. 1,26 g/cm³
Smeltpunt27,4 °C
Kookpuntca. 285 °C
Vlampuntca. 165 °C
Goed oplosbaar inwater
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

De molecule van de stof is een cyclisch sulfon en bestaat uit een vijfring met vier koolstofatomen en een zwavelatoom, dat met twee zuurstofatomen de sulfongroep vormt.

Synthese

Sulfolaan wordt gewoonlijk bereid door de katalytische hydrogenering van het corresponderende sulfoleen (dit heeft een gelijkaardige structuur als sulfolaan maar met een dubbele koolstof-koolstofbinding). Als katalysator kan raneynikkel fungeren. Het sulfoleen wordt gevormd door de cheletrope reactie - bij verhoogde temperatuur - van 1,3-butadieen met zwaveldioxide:

Een andere mogelijkheid is de oxidatie van tetrahydrothiofeen met behulp van waterstofperoxide. Dit geeft in een eerste stap tetramethyleensulfoxide dat verder geoxideerd wordt tot sulfolaan.

Toepassingen

Sulfolaan kent talloze toepassingen:

In de gasreiniging wordt sulfolaan aangewend voor het selectief verwijderen van zwavelhoudende verontreinigingen uit gasstromen. Sulfinol is een waterige oplossing van sulfolaan en een alkanolamine zoals MDEA of di-isopropanolamine. Hiermee kan naast zwavelverbindingen ook koolstofdioxide uit de gasstroom geabsorbeerd worden. Sulfinol werd door Shell geïntroduceerd in de jaren '60 van de 20e eeuw en wordt ruim toegepast voor het zuiveren van aardgas.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.