Strijtem

Strijtem is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Roosdaal gelegen in het Pajottenland.

Strijtem
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Vlaams-Brabant
GemeenteRoosdaal
Coördinaten50° 50 NB, 4° 7 OL
Overig
Postcode1760
Detailkaart

Portaal    België

Geschiedenis

Onder het ancien régime was Strijtem een heerlijkheid in de meierij van Gaasbeek (in het kwartier van Brussel in het hertogdom Brabant). Na de Franse invasie werd Strijtem als gemeente bij het kanton Sint-Martens-Lennik van het Dijledepartement ingedeeld.[1] Strijtem bleef een aparte gemeente tot het op 1 januari 1965 met Pamel en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek fusioneerde in de nieuwe gemeente Roosdaal.

Bezienswaardigheden

Sint-Martinuskerk in Strijtem
  • In het dorpscentrum staat de Sint-Martinuskerk, met zijn opmerkelijke torenspits, waarin een bol verwerkt zit. Deze kerk is een van de meest bezochte kerken uit het Pajottenland dit dankzij haar twaalf unieke brandglasramen, het Pietje de Dood op het oksaal en tot slot de stenen catechismus. De glasramen heeft de kerk te danken aan Pastoor Cuylits die ze tussen 1901 en 1903 liet aanbrengen. Sommige personen die erop afgebeeld zijn dragen de gelaatstrekken van enkele inwoners van Strijtem, die de glasramen toentertijd gesponsord hadden.
  • Het nabijgelegen Koetshuis is gerestaureerd en officieel geopend in 2008. Het doet dienst als gemeentelijk cultuurcentrum.
  • De kapel van de Zeven Beuken is een veldkapel die even buiten het dorp ligt en die wijd en zijd bekend is. De zeven statige beuken, waarnaar de naam van de kapel verwijst, lieten het enkele jaren geleden afweten en werden al opnieuw vervangen door zeven jonge 'beukjes'. Aan elk van deze bomen hangt een klein kapelletje, deze zouden volgens de legende het kwaad afweren dat wordt aangericht door de toverheksen die, volgens de legende, onder elke boom begraven liggen.

Toerisme

Door Strijtem lopen verschillende fietsroutes, zoals de Windmolenroute, de Valleitjesroute en de Boerenkrijgroute. Er zijn ook tal van wandelroutes.

Bekende inwoners

  • De dichter, leraar Engels en vertaler van internationale dichters, Ivo Van Strijtem (°1953) (pseudoniem voor Ivo Evenepoel) is afkomstig uit Strijtem.
  • Vlaams dichter en vertaler Bert Decorte woonde van zijn huwelijk in 1942 tot aan zijn dood in 2009 in Strijtem.
  • De Vlaamse hekelschrijver Hubert De Sy woonde in Strijtem.
Zie de categorie Strijtem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.