Stoomtram Tiel - Buren - Culemborg

De Stoomtram Tiel - Buren - Culemborg (TBC) werd opgericht te Buren op 5 januari 1903. De tramlijn van de TBC liep van het station Tiel via Drumpt, Kerk Avezaath, Erichem, Buren, Asch, Zoelmond en Beusichem naar station Culemborg. De tramlijn had een spoorwijdte van 1067 mm (Kaapspoor). De tram werd met veel feestelijkheden ingewijd op 17 november 1906.

De TBC bestelde in oktober 1905 vier vierkante stoomtramlocomotieven, waarvan er veel in Nederland rondreden; ze werden vaak "Stoofjes" genoemd en waren gebouwd door de Machinefabriek Breda. Er waren verder ook nog rijtuigen voor passagiers, goederenwagens, open wagons waarin ook vee kon worden vervoerd en ook dichte wagons voor gewone goederen, bagage of fietsen. Vanuit de remise te Buren vertrokken iedere ochtend trams naar Tiel en Culemborg.

Door faillissement reed op 2 maart 1918 de laatste tram van Tiel naar Culemborg, maar de bevolking van de Betuwe gaf niet op en probeerde de tram te redden. Er is zelfs een verzoek bij de Tweede Kamer geweest voor subsidie maar zelfs met veel moeite van de minister van waterstaat kon de tram niet gered worden. In juli 1918 werd medegedeeld dat de straten weer naar hun oude staat gebracht zouden worden, wat het definitieve einde van de stoomtram inhield.

Het materieel werd naar elders verkocht. De zes rijtuigen van de TBC gingen naar de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) waar zij nog dienstdeden tot in de jaren zestig. Alle rijtuigen zijn terechtgekomen bij museumstoomtrams te Ouddorp (ZH) en Hoorn (SHM). Eén ervan, rijtuig 399, werd in de museumtijd gebruikt als onderdelenleverancier voor de andere en op het onderframe werd vervolgens een stalen rijtuig nagebouwd. Rijtuig 395 rijdt bij de SHM op omgespoorde draaistellen (normaalspoor).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.