Spotify

Spotify is een dienst van het Zweedse bedrijf Spotify Technology S.A.. Er wordt muziek aangeboden in de vorm van streaming media via het internet.[1] Om opbrengsten te genereren wordt de muziekstream met reclame afgewisseld. Tegen betaling is dit afkoopbaar.

Spotify
OntwikkelaarSpotify Technology S.A.
Uitgebracht7 oktober 2008
Recentste versie1.1.30.658 
(april 2020)
StatusActief
BesturingssysteemMacOS, Windows XP SP3+, Linux (met de preview of via Wine), iOS, Android, Windows Phone, Symbian, PalmOS, MeeGo, BlackBerry OS en smart-tv
Geschreven inC++ en Java
CategorieMuziekspeler
LicentieFreeware
Websitewww.spotify.com
Portaal    Informatica

Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.[2]

Geschiedenis

Spotify is in april 2006 door Daniel Ek en Martin Lorentzon opgericht. De naam Spotify is ontstaan uit de twee woorden spot en identify. Hiermee wil het bedrijf zeggen dat je een nummer dat je allang vergeten was, spot, identificeert. Dan kun je weer van dat ene nummer genieten. Hun motto toen ze begonnen was dat iedereen straks alle nummers kan beluisteren. Het bedrijf heeft ruim 1.600 werknemers. De applicatie is sinds 18 mei 2010 in Nederland beschikbaar en sinds 16 november 2011 ook in België.

Op 3 april 2018 kregen de aandelen van Spotify Technology S.A. een beursnotering op de New York Stock Exchange.[3] De eerste koers was US$ 165,90 waarmee het bedrijf een totale marktwaarde had van bijna US$ 30 miljard.[3] Spotify nam in februari 2019 Gimlet Media en Anchor over. De overname van Gimlet, de uitgever van een reeks podcasts, koste zo'n 230 miljoen dollar. Via het platform Anchor konden podcastmakers hun producties makkelijk bewerken en verspreiden. Bij de overname sprak Spotify de verwachting uit dat in de toekomst meer dan 20 procent van waar naar geluisterd wordt bestaat uit andere content dan muziek.[4]

Abonnementen

Spotify biedt drie soorten abonnementen aan.

  • Spotify Free is vrijblijvend en gratis. Bij deze versie zitten wel reclameonderbrekingen en bij de mobiele app is de luisteraar tevens verplicht de muziek af te spelen terwijl de 'shuffle'-mode aan staat.
  • Spotify Premium biedt betere geluidskwaliteit, geen reclameonderbrekingen, de mogelijkheid om mobiel te luisteren zónder de shuffle-mode en de optie om muziek offline te beluisteren. De dienst is maandelijks opzegbaar.
  • Spotify Family is een familie-abonnement waarmee 6 gebruikers, die wonen op hetzelfde adres, kunnen genieten van Spotify Premium. Enkel de hoofdgebruiker betaalt abonnementsgeld. Deze dienst is net als Spotify Premium maandelijks opzegbaar.
Abonnement Reclamevrij Luistertijd Mobiel HD-audio Luister offline Aantal apparaten
Spotify Free  Nee  Onbeperkt[5] Shuffle  Nee  Nee 1
Spotify Premium  Ja  Onbeperkt  Ja  Ja  Ja 1
Spotify Student[6][7]  Ja  Onbeperkt  Ja  Ja  Ja 1
Spotify Family  Ja  Onbeperkt  Ja  Ja  Ja Maximaal 6

Daarnaast is het mogelijk om gift-cards in de winkel te kopen. Deze kunnen worden ingeruild voor een regulier Spotify Premium-abonnement, niet voor Spotify Family. Met gift cards konden aanvankelijk ook muziekdownloads gekocht worden. Dit is echter niet meer mogelijk.[8] Spotify biedt ook via de website e-cards aan en deze kunnen alleen worden ingeruild voor een Spotify Premium-abonnement.

Software

Voor het gebruik van Spotify moet de Spotify-muziekspeler worden gedownload. Vanuit dat programma kan de muziek worden gedownload en worden afgespeeld. De Spotify-muziekspeler kent naast de functie van afspelen ook het aanmaken van afspeellijsten zoals eerder toegepast in spelers als iTunes, Winamp en Windows Media Player. Daarnaast is er een functie om via hyperlinks door het muziekarchief te bladeren, op basis van artiest, album of nummer. De speler is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, Linux en met een webbrowser. Sinds 7 september 2009 is er een applicatie voor smartphones beschikbaar.[9] Het gebruik van last.fm om luistergedrag te registreren is in de software geïntegreerd.

Binnen de Spotify-software was het mogelijk om diverse apps te installeren, die services konden bieden aan de luisteraar. Per 31 december 2014 is die mogelijkheid echter beëindigd.[10]

Aan de mobiele kant is er Spotify voor Symbian, IOS, Android, Windows Mobile (6.x), Palm OS, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows 10 Mobile, BlackBerry OS en MeeGo. Om Spotify op een mobiel te gebruiken was er tot half december 2013 een Spotify Premium-abonnement nodig. Toen kondigde Spotify aan al zijn abonnees aan dat er nu ook via mobiele apparaten gestreamd kon worden.

Spotify kan verder ook worden gebruikt op apparaten zoals Sonos, Bose SoundTouch, PlayStation 4, Google Chromecast audio, HEOS by Denon[11] en de Logitech Squeezebox, eveneens aan de hand van een Spotify Premium-abonnement. Deze maken gebruik van "Libspotify", dat het ook mogelijk maakt eigen apps te maken waarmee via Spotify muziek kan worden geluisterd met een Premium-abonnement.[12]

Spotify legt geen beperkingen op het aantal verbonden clients per account. Het legt wel beperkingen op de muziekstream: een account kan slechts één stream tegelijk hebben. De muziek zal afspelen op een van de verbonden apparaten. Met de app kan de gebruiker kiezen op welk van de verbonden apparaten er afgespeeld moet worden.

Online versie

Sinds 2012 biedt Spotify een online versie aan.[13] Hier kunnen nummers van overal worden afgespeeld. De online versie is beschikbaar voor alle gebruikers (Free, Premium & Family) met een ondersteunde webbrowser. Safari wordt niet langer ondersteund.

Mobiele apparaten

Sinds begin 2014 is Spotify ook gratis te gebruiken op smartphones en tablets.[14] Op smartphones zijn beperkingen met betrekking tot het kiezen van muziek die de gebruiker wil luisteren van toepassing.

Beschikbaarheid

De muziekdienst is volledig beschikbaar in Australië[15], België[16], Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland[17], Nieuw-Zeeland[15], Noorwegen, Oostenrijk[18], Spanje, de Verenigde Staten, Zwitserland en Zweden.[19] Licentieovereenkomsten waren de reden dat het zo lang duurde voordat Spotify in Nederland en België kwam.

Kritiek

Spotify is niet geheel zonder kritiek ontvangen.

Gelimiteerde gebruikersbibliotheek

De organisatie geeft onder andere aan een onbeperkte muziekbibliotheek tot haar beschikking te hebben. In de bibliotheek van de gebruiker kunnen slechts maximaal 10.000 nummers worden opgeslagen. Ondanks de vaste maandelijkse bijdrage blijft de betalende gebruiker dus beperkt in het opslaan van muziek in de bibliotheek. Men kan muziek verplaatsen naar playlists om dit te omzeilen. Tevens kwam er kritiek op het feit dat veel nummers onvindbaar zijn. Met name onder muziekcritici ontstond er ongenoegen dat sommige nummers geremasterd zijn of opnieuw opgenomen, wat ten koste gaat van het origineel.

Lage uitbetalingen artiesten

In 2013 onthulde Spotify dat het artiesten 0,007 dollar betaalt per stream (als die minstens 30 seconden beluisterd is). 70 procent van de inkomsten wordt betaald aan auteursrechten.[20] Door het verdienmodel van Spotify verdienen de platenmaatschappijen wel geld, maar wordt dit niet direct aan de artiesten betaald. Om die reden hebben in verscheidene landen organisaties die intellectuele eigendomsrechten behartigen, besloten geen afspraken met Spotify meer te maken. Ook een aantal artiesten hebben besloten om hun muziek van Spotify te verwijderen. Onder andere Taylor Swift, Prince, Thom Yorke en Neil Young hadden deze maatregel getroffen om het bedrijf te verplichten meer te betalen voor het streamen van hun muziek.[21] Taylor Swift is daarna eerst op dat besluit teruggekomen: haar album 1989 is op Spotify te beluisteren,[22] inmiddels zijn ze allemaal weer op Spotify te vinden.

Lage uitbetalingen platenmaatschappij

In augustus 2011 hebben verschillende kleinere platenmaatschappijen hun collectie verwijderd uit het aanbod van Spotify omdat het slechts kleine bedragen zou uitbetalen aan muzikanten en labels. Spotify reageerde daarop dat het de laatste drie jaar al meer dan 100 miljoen dollar heeft uitbetaald aan platenmaatschappijen en uitgevers.[23] Verschillende underground labels (indie, punk, dj's, enz.) blijken hierdoor ondervertegenwoordigd te zijn in het aanbod van Spotify.

Met het oog op een beursgang in 2017 liet Spotify in augustus 2016 weten dat ze de betalingen aan de platenmaatschappijen verder wil verlagen.[24][25]

Defective by Design

Spotify bevat digital rights management (DRM) en is daarom door Defective by Design, een Free Software Foundation-campagne, geïdentificeerd als "Defective by Design". Om de service te gebruiken moet propriëtaire software geïnstalleerd worden op de computer van de gebruiker.[26]

Benadelen van sommige artiesten

Spotify zou artiesten die exclusieve deals sluiten met Tidal of Apple Music moeilijker vindbaar maken en uit populaire afspeellijsten weren.[27] [28]

Advertenties met malware

De desktopversie van Spotify 1.0.41.375.g040056ca, wanneer gebruikt met een gratis account, toont advertenties met malware. De desktopversie opent regelmatig links naar advertenties die na meerdere redirects uit kunnen komen op malware.[29] [30]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.