Spitskopslang

De spitskopslang,[2] roodstaartslang of Maleisische boomslang (Gonyosoma oxycephalum) is een niet-giftige slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Heinrich Boie in 1827. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber oxycephalus gebruikt. Lange tijd heette deze soort Elaphe oxycephala.[3]

Spitskopslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Gonyosoma
Soort
Gonyosoma oxycephalum
Boie, 1827
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Spitskopslang op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Uiterlijke kenmerken

De spitskopslang wordt maximaal 2,5 meter maar meestal kleiner. De kleur is meestal groen met soms bruine tinten en een lichtere buik. De soort is makkelijk van andere slangen te onderscheiden door de rode staartpunt, die bij oudere dieren echter meestal grijs tot zwart wordt.

De spitskopslang is een van de soorten gladde slangen die sterk is aangepast op bomen. Niet alleen de kleur is groen, de vorm van het lichaam en kop wijken duidelijk af; een massief, glad, lenig en sterk zijdelings afgeplat lichaam met een zeer spitse kop met aan de zijkanten grote gladde schubben, die aan de gevaarlijke groene mamba (Dendroaspis viridis) doen denken.

Leefwijze

De slang klimt meters hoog en jaagt op vogels en kleine zoogdieren. Deze slang is erg agressief en bijt zonder waarschuwing als hij verstoord wordt. Daarbij blaast hij zijn keel op en neemt een S-vormige aanvalshouding aan.

Verspreiding en leefgebied

Leefgebied

De spitskopslang komt voor in Azië; Cambodja, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand en Vietnam. In tegenstelling tot de meeste andere gladde slangen leeft deze soort voornamelijk in bomen rond open plekken in het bos of bosranden.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.