Snijselderij

Snijselderij, blad-, struik- of bosselderij (Apium graveolens var. secalinum) is een van de hoofdvariëteiten van selderij, naast knolselderij (Apium graveolens var. rapaceum) en bleekselderij (Apium graveolens var. dulce). Van de snijselderij worden de blaadjes en de bladstelen geconsumeerd.

Snijselderij
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae Planten
Stam:Embryophyta, Landplanten
Klasse:Spermatopsida, Zaadplanten
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Apiales
Familie:Apiaceae, Schermbloemenfamilie
Geslacht:Apium, Moerasscherm
variëteit
Apium graveolens var. secalinum
Zaden
Afbeeldingen Snijselderij op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

Het is een tuinkruid dat lijkt op peterselie, maar dan met een veel sterkere smaak. Snijselderij is ook een veel agressievere plant, die hoogten kan bereiken van meer dan een meter.

Biotoop

Snijselderij komt in Nederland ook in het wild voor en staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen.

Teelt

Snijselderij wordt zowel onder glas als in de volle grond geteeld. Voor de teelt onder glas wordt in september gezaaid met oogst in december tot maart.
In de volle grond wordt van half april tot eind april gezaaid. Bij deze laatste teelt kan tot drie keer worden geoogst: de eerste keer in juli, daarna in augustus en september.

Rassen

  • 'Amsterdamse Fijne Donkergroene' wordt zowel onder glas als in de volle grond geteeld. Het fijne blad is donkergroen en zeer aromatisch. Ook de bladstelen zijn zeer fijn.
  • 'Gewone Snij' wordt alleen in de volle grond geteeld. Het blad is groot en de bladsteel grof.
  • 'Zwolse krul' wordt zowel onder glas als in de volle grond geteeld. Het zeer aromatische blad is zeer fijn en diep ingesneden.

Inhoudsstoffen

De voedingswaarde van 100 gram verse snijselderij is:

Energetische waarde54 kJ
Koolhydraten2 gram
Eiwit1 gram
Vet0,1 gram
Vitamine C60 mg
Caroteen1,3 mg
Vitamine B10,06 mg
Vitamine B20,1 mg
Calcium80 mg
IJzer0,1 mg

Werking

Het is een goed urine-afdrijvend middel en werkt aldus gunstig op nier- en blaasziekten, jicht en reuma. De bladeren en stelen stimuleren de voedselvertering.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.