Seksuele meerderjarigheid

De seksuele meerderjarigheid is de leeftijdsgrens voor seksueel zelfbeschikkingsrecht. Vanaf deze leeftijd wordt de betreffende persoon in staat geacht zijn of haar toestemming te geven voor seksuele handelingen. Beneden deze leeftijd gelden seksuele handelingen met deze persoon per definite als strafbare feiten.

Leeftijdsgrens voor heteroseks per land:

 12

 13

 14

 15

 16

 17

 18

 19

 moet getrouwd zijn

 geen gegevens / overig

Deze leeftijd verschilt van jurisdictie tot jurisdictie, maar is doorgaans tussen de 14 tot 18 jaar. De leeftijdsgrens kan ook verschillen naargelang het type seksuele handeling of het geslacht van de betrokken personen. Zo is in sommige landen een hogere leeftijd vereist voor homoseksuele handelingen. In heel Europa, behalve Griekenland, is de seksuele meerderjarigheid geslachtsneutraal. De leeftijdsgrens verschilt, gaande van 14 jaar in Bulgarije tot 18 jaar in Malta en Turkije.

België

In België wordt de seksuele meerderjarigheid bepaald in artikel 372 van het Strafwetboek: "Elke aanranding van de eerbaarheid, zonder geweld of bedreiging gepleegd op de persoon of met behulp van de persoon van een kind van het mannelijke of vrouwelijke geslacht beneden de volle leeftijd van zestien jaar, wordt gestraft met opsluiting van vijf jaar tot tien jaar." Tussen 1965 en 1985 was er een artikel 372bis dat een hogere leeftijd van 18 jaar voorzag voor homoseksuele handelingen. In het nieuwe Strafwetboek, uitgewerkt onder de regering-Michel I met minister van Justitie Geens, zal de leeftijd verlaagd worden tot 14 jaar, mits enkele voorwaarden: het leeftijdsverschil mag niet groter zijn dan vijf jaar en er mag geen sprake zijn van een machtsrelatie.[1]

Nederland

In Nederland bedraagt de leeftijd ook 16 jaar en wordt bepaald in de artikelen 245 en 247 van het Wetboek van Strafrecht. Niet alle handelingen zijn dan toegestaan, zo geldt voor het vervaardigen van pornografie een minimumleeftijd van 18 jaar.[2] Niet ontuchtig, en dus niet strafbaar op minderjarige leeftijd wordt door rechtbanken gezien een 'niet-exceptionele verkenningstocht in het kader van een vrijwillig seksueel contact tussen twee jongeren die verkering met elkaar hebben en die in betrekkelijk geringe mate in leeftijd verschillen'.[3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.