Saint-Blancard

Saint-Blancard' (Gascons:Sent Blancat) is een gemeente en dorp (fr.commune) in het Franse departement Gers[1] (regio Occitanie). De commune telt 334 inwoners (2008). De plaats maakt deel uit van het kanton Masseube in het arrondissement Mirande. De inwoners worden Saint-Blancardais(es) genoemd.

De D228 in Saint-Blancard
De binnenzijde van de kerk.
Fiets. Eén van de objekten in het dorp.
Stuwmeertje ten zuiden van het dorp.
Ruïne van de windmolen.
Het kasteel.
Saint-Blancard
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioOccitanie
DepartementGers
ArrondissementMirande
KantonMasseube
Coördinaten43° 21' NB, 0° 39' OL
Algemeen
Oppervlakte14,87 km²
Inwoners (1 jan. 2011)341
(22,9 inw./km²)
Hoogte227 - 357 m
BurgemeesterGeorges Barthe (tot 2014)
Overig
Postcode32140
INSEE-code32365
Aangrenzende gemeentenNénigan; Lunax; Lalanne-Arqué; Manent-Montané; Cabas-Loumassès; Aussos; Sarcos
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

Bewoners kasteel

In het dorp is het kasteel Château de Saint-Blancard. Tot de baronnen en markiezen die op het kasteel van Saint-Blancard woonden behoorden:

Het huidige dorp

Saint-Blancard is gelegen op de heuvelrug tussen het dal van de Gimone in het oosten en dat van de Arrats in het westen. De D228 kruist in het dorp de D576. Het meest opvallende gebouw in het dorp is het kasteel. De 15e-eeuwse kerk Saint-Pancrare is aan het kasteel gebouwd. Bij de driespong ten westen van het kasteel is een monument voor een vroegere graaf Armand die tevens burgemeester van het dorp was. In een weiland ten noorden van het kasteel staan op een heuvel de resten van de windmolen (fr. moulin à vent) van Saint-Blancard.[4] Die plek heet: Chez Baptiste. Voor het kasteel is een monument voor de gevallenen, een kruis en een beeld van Maria. Tussen deze beelden is een jeu de boules baan met verlichting gelegen. In het dorp is een revalidatiecentrum met oa woningen voor de revaliderenden. In het midden van het dorp staat een kruis uit 1895 ter nagedachtenis van de famille (familie) Furgatte. In het oosten van het dorp staat een metershoog zeventiende-eeuws houten kruis. Het stroompje de Arrats de devant loopt aan de westzijde door de gemeente. Ten zuiden van het dorp ligt ten behoeve van de landbouw een klein meer. Aan de oostzijde van de gemeente stroomt de Gimone. Daar is een watermolen (fr moulin à eau). Deze is in particulier bezit. Ten zuidoosten ligt een 6 km lang stuwmeer met een oppervlakte van 263 hectare, Lac de la Gimone. Dit meer vormt de grens tussen Gers en Haute-Garonne en is ontstaan door de plaatsing van een dam in de rivier de Gimone. In de gemeente is een stelsel aan stroompjes en kleine meren welke ten dienste van de landbouw worden gebruikt.

Voorzieningen

Met een kleine winkel is het dorp nog self-supporting. Bij de winkel is een gas-depot. Verder is er een kapsalon en een postkantoor in Saint-Blancard. De gemeente stimuleert de middenstand door lage huren voor gebouwen te rekenen. Vroeger was er een nonnenschool in het gebouw waar nu een hotel/café/restaurant is gevestigd. Daarnaast is het gemeentehuis. Er is een school. Er zijn Chambres d'Hôtes en er zijn gîtes. Er is een voetbalveld. In het dorp is streekradio Coteaux gevestigd; FM 97.7 en 104.5. Bij het stuwmeer is een nautisch centrum en zwemgelegenheid. Er is een veldje voor gemotoriseerd paravliegen. Het kantoor van negen verenigde gemeenten, die onder de naam Les Hautes Vallées naar buiten treden, is in het dorp gevestigd.[5] Het dorp valt onder de VVV (fr. l'office de tourisme) van Masseube.

De nabije omgeving

De onderstaande figuur toont de Saint-Blancard omringende communes.

Geografie

De oppervlakte van het dorp bedraagt 14,87 km². De bevolkingsdichtheid is 22,5 inwoners per km². Auch ligt op 40 km, Toulouse op 80 km en Tarbes op 60 km van Saint-Blancard.

De onderstaande kaart toont de ligging van Saint-Blancard met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen[6]).

Grafiek inwonertal gemeente
Zie de categorie Saint-Blancard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.