Rosé de saignée

Rosé de saignée is een Franse term uit de wijnbouw. Letterlijk betekent het zoiets als "roze uit bloed". Wanneer van een wijn staat vermeld dat deze "saignée" is betekent dat dat men de druiven heeft laten "bloeden". Het is een verfijnde methode om rosé te maken. Het oogmerk is concentratieverhoging van de most in de kuipen. Die bereikt men door een deel van de blauwe druiven uiterst voorzichtig, het gaat "druppel voor druppel", te persen en gescheiden van de resterende most te vinificeren. Voor dit doel wordt ook het eerste druivensap uit de gistingskuip, sap dat door het gewicht van de trossen vrijkomt nadat de druiven in de kuip zijn gestort, gebruikt.

De methode is kostbaarder en bewerkelijker dan het uitpersen en vinificeren van rood en wit sap dat daarna wordt gemengd tot een eenvoudige rosé (wat niet toegelaten is in o.a. Frankrijk).

Deze methode is een van de vijf productiemethodes om roséwijnen te maken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen "rosé de saignée partielle" en "rosé de saignée totale".

Rosé de saignée partielle

Hierbij laat men tijdens het maken van rode wijn, tijdens de maceratie een gedeelte van het sap afvloeien (maximum 15%). Het overblijvende deel wordt gebruikt voor het maken van rode wijn die veel geconcentreerder zal zijn. Om een teveel aan taninnes te vermijden zal de alcoholische gisting pas opgestart worden na de "saignée". Bij deze methode is de roséwijn eigenlijk maar een bijproduct.

Rosé de saignée totale

Bij deze methode laat men tijdens de maceratie de blauwe druiven enkele uren of enkele dagen inweken, afhankelijk van de kleur die men wil bekomen. Daarna wordt de totale inhoud van de cuve geperst en laat men het sap vergisten. Clairet is een van deze types rosé.

Rosé schuimwijn

Een "Rosé de saignée" champagne is een rosé schuimwijn op basis van de blauwe druiven van de pinot noir of pinot meunier. De wijnmaker laat het most tijdens de oogst al voordat die te veel van de kleur van wijn of de tannines in schil, pit en steel heeft overgenomen weglopen. Een op deze wijze gewonnen rosé-wijn is krachtiger dan een rosé waarvoor de druiven zijn geperst en die volgens de bereidingswijze van witte wijnen op basis van blauwe druiven, de methode van de "blanc de noirs" zijn gemaakt. Champagnes en Rosé champagnes mogen niet te veel tannine bevatten.

Een voorbeeld van een rosé de saignée is de Binet Elite Rosé van het champagnehuis Binet. Dat is een rosé-champagne van 90% pinot noir grand cru en 10% chardonnay grand cru.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.