Most (oenologie)

Most is in de wijnmakerij de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten. Bij de wijnbereiding doorloopt het perssap verschillende stadia: sap, most en ten slotte wijn.

Most

Op de schil van druiven zitten gistcellen. Als druiven worden geperst dan treedt spontane gisting op. Soms wordt speciale gist toegevoegd. De most is dus niet meer het zuivere sap, maar ook nog niet de wijn. Bij commerciële verhandeling en vervoer mag de most maximaal één volumeprocent alcohol bevatten. Door middel van vacuümdestillatie, osmose- of vriesdroogtechnieken kan men het watergehalte van de most wijzigen, zodat de smaak al vanaf de vinificatie gestuurd kan worden.

Mostgewicht

Most bestaat voor een bepaald deel uit suiker die tijdens het gistingsproces wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Om het deel suiker te kunnen bepalen zijn meerdere methoden in gebruik. Verschillende landen hebben hun (historische) voorkeur. Overigens, de methoden met bijbehorende waarden worden niet alleen voor most gebruikt, maar ook wel voor andere vruchtensappen en suikerhoudende vloeistoffen.

Naam waarde Afgekort /
uitdrukkingswaarde
Landen waar voornamelijk toegepast
Grad Oechsle° Oechsle of ° OeDuitsland
Luxemburg
Zwitserland
Klosterneuburger Mostwaage° KMWOostenrijk
Hongarije
Slowakije
de voormalige staten van Joegoslavië
Italië
Baumé° BéFrankrijk
Portugal
Spanje

Zie ook

Instrument Naam waarde Toegepast
RefractometerBrix-waardeUniverseel en wereldwijd
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.