Roggenplaat

De Roggenplaat is een eiland en voormalige zandplaat in de Oosterschelde, ten zuiden van het eiland Schouwen-Duiveland.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Roggenplaat
Eiland van  Nederland

Locatie
Land Nederland
ProvincieZeeland
WaterOosterschelde
Coördinaten51° 39 NB, 3° 43 OL

Voordat de Deltawerken bestonden, viel de Roggenplaat bij laag water droog. Dit heeft ertoe geleid dat Engelandvaarders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog 's nachts probeerden te vertrekken naar Engeland, soms op de plaat strandden en hun vluchtpoging moesten opgeven.

Deltawerken

In 1970 werd op de Roggenplaat een werkeiland aangelegd ten behoeve van de aanleg van de Oosterscheldekering. Tegenwoordig maakt de Roggenplaat deel uit van de stormvloedkering. net als Neeltje Jans aan de zuidkant. De N57 gaat van Schouwen-Duiveland via Serooskerke en Burgh over de Pijlerdam naar Noord-Beveland en dan door naar Walcheren. De dam gaat over de Roggenplaat en Neeltje Jans.

In 2011 wordt de steenbekleding van de bitumendijken verzwaard.

Natuur

Op de Roggenplaat is een eenvoudige vegetatie, schraal gras, aan de westzijde enkele duindoornstruwelen. Er zijn weinig slakken. Op de Roggenplaat worden regelmatig wadvogels en zeehonden waargenomen. De zeehondenjacht werd eind vijftiger jaren verboden, maar de populatie in het Deltagebied, waarvan ongeveer een kwart zich in de Oosterschelde ophoudt, heeft zich nog niet voldoende hersteld. Het westelijk deel van de Oosterschelde en de noord-oost kant van de Roggenplaats wordt gezien als een kerngebied voor zeehonden.

In juni 2010 werd een grootschalige kokkelsterfte in de Oosterschelde geconstateerd; op de Roggenplaat minder dan elders. Wageningen IMARES onderzoekt de oorzaak.

Windmolens

In 1992 werden twaalf kleine windmolens geplaatst voor windenergie. In 2011 zijn deze 12 windmolens afgebroken om plaats te maken voor vier grotere exemplaren, die in een vierkant werden geplaatst, alleen aan de oostzijde van de Roggenplaat.[1] De turbines zijn 125 meter hoog. Op Neeltje Jans werden twee vierkanten geplaatst. Inmiddels wordt daar een derde windpark gebouwd: windpark Bouwdokken.[2] Ook op Noord-Beveland kwamen acht turbines.

  1. Windpark Roggeplaat, geraadpleegd in oktober 2017
  2. Start bouw windpark Bouwdokken, geraadpleegd in oktober 2017
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.