Rob Vanoudenhoven

Robert Guy (Rob) Vanoudenhoven (Mechelen, 31 juli 1968[1]) is een Vlaams presentator die in de jaren 90 als werknemer bij Woestijnvis voor het eerst bekendheid kreeg als panellid in het programma Alles kan beter en dankzij zijn programma De XII werken van Vanoudenhoven plotseling veel faam kreeg in Vlaanderen. Hij staat bekend als komiek en om zijn vaak sensationele programma's of stunts.

Rob Vanoudenhoven
Volledige naamRobert Guy Vanoudenhoven
Geboren31 juli 1968
GeboorteplaatsMechelen
LandBelgië
BeroepTelevisiemaker
Jaren actief1997 - heden
(en) IMDb-profiel
Portaal    Media
Televisie

Biografie

Vroege carrière

Vanoudenhovens carrière begon begin jaren 90 toen hij enkele scenario's schreef voor Chris Van den Durpel in de programma's De Drie Wijzen en later Typisch Chris. Hij speelde ook af en toe mee in enkele sketches en werkte ook als publieksopwarmer tijdens live-uitzendingen.

Op zeker moment werd hij als lid van de Belgische Improvisatie Liga ontdekt door Mark Uytterhoeven, die hem in 1997 als enige onbekende in het panel liet deelnemen aan het semi-satirische Canvas-tv-programma Alles kan beter. Vanoudenhovens eerste verschijning in het programma werd meteen legendarisch doordat hij zichzelf voorstelde als "De man waar iedereen zich nu van afvraagt: who the fuck is Vanoudenhoven?" Door zijn deelname aan de twee seizoenen van Alles kan beter 1997-1998 en 1998-1999 steeg Vanoudenhovens bekendheid en populariteit in Vlaanderen.

De XII werken van Vanoudenhoven

Door zijn succes in Alles kan beter kreeg Vanoudenhoven in 1998 de kans een eigen show te presenteren op TV1 (tegenwoordig Eén): De XII werken van Vanoudenhoven. Het programma draaide rond opdrachten die hij op aanvraag van wekelijks één bekende Vlaming moest uitvoeren. Als hij in zijn opzet slaagde moest de bekende Vlaming een tegenprestatie uitvoeren. Vanoudenhoven wist zichzelf en zijn programma in slechts een aantal weken tijd tot een nationaal fenomeen uit te bouwen. Via allerlei stunts en de wijze waarop hij overal in de media opdook werd hij langzaam maar zeker nationaal bekend en werd zijn programma een kijkcijferkanon.

Iemand die hier niet zo erg blij mee was, was Uytterhoeven, die later in interviews klaagde dat hierdoor de tweede reeks van Alles kan beter een belangrijk deel van zijn kracht verloor nu Vanoudenhoven niet langer de nobele onbekende in het panel was. Het stoorde hem bovendien dat mensen die Alles kan beter nog niet eerder zouden hebben gezien nu zouden denken dat hij Vanoudenhoven vanwege zijn faam in het Alles kan beter-panel zou hebben gezet.

Hoe dan ook: Vanoudenhovens gezicht was nu overal bekend en een tweede reeks kon in 1999 vanzelfsprekend niet uitblijven. Hierna verdween Vanoudenhoven voor lange tijd van het scherm omdat hij vreesde anders opgebrand te worden door alle media-aandacht.

Programma's na de XII Werken

In 2001 was hij opnieuw lange tijd op het scherm te zien. Samen met Uytterhoeven presenteerde hij dat najaar Alles komt terug. Deze show met studiopubliek en sketches die erg aan Alles kan beter deed denken vanwege de parodie op eerder getoonde tv-beelden waarmee elke aflevering afsloot en ook vanwege de verwijzingen naar vorige programma's van Uytterhoeven, zoals Morgen Maandag. Het werd geen topper inzake kijkers en het doelbewust gebruiken van archiefmateriaal en verwijzen naar andere programma's werkte echter averechts. Het leek alsof de makers enkel nog zichzelf konden of wilden herhalen en voor de veilige (en daarom niet noodzakelijk minder amusante) variaties op soortgelijke Uytterhoeven en Vanoudenhoven-humor uit het verleden wilden kiezen.

2002 bracht het eerste door enkel Vanoudenhoven gepresenteerde programma sinds De XII Werken: Via Vanoudenhoven. Bekende Vlamingen werden in deze reeks uitgenodigd om samen met Vanoudenhoven een reis te ondernemen. Het eindpunt was altijd een figuur die de gast graag eens wilde ontmoeten. Zo wilde bijvoorbeeld Sam Gooris Britney Spears eens spreken, Wim Opbrouck Jodie Foster en Herr Seele Jean-Claude Van Damme. De reeks trok opnieuw kijkers, maar viel voor velen nogal tegen omdat de reis zelf het leeuwendeel van de uitzending innam. Bovendien werd de reis door allerlei overbodige elementen vertraagd. Zo bezochten Vanoudenhoven en zijn gast meestal uitgebreid de stad waar ze belandden en dienden er altijd "voorbereidingen" te worden getroffen. Zo moest Seele enkele zelfverdedigingslessen volgen voor hij een doodgewone ontmoeting met Van Damme had. In veel gevallen werd de uiteindelijke ontmoeting een anticlimax omdat het moment te kort duurde of te oppervlakkig was.

Hierna was Vanoudenhoven wekelijks te zien in De laatste show toen deze van 2003 tot 2006 door Uytterhoeven gepresenteerd werd. Ook presenteerde hij in 2004 Het Rob-Rapport, waarin hij op komische wijze allerlei weetjes, percentages en statistieken rond de gemiddelde Vlaming onderzocht. Hierna volgde nog De Thuisploeg, een eerste poging van de VRT een interactief spelprogramma te maken waarbij zowel het studiopubliek als de kijkers thuis via teletekst konden meespelen.

Overstap naar VTM

In juli 2005 stapte Vanoudenhoven over van de VRT naar VTM (van respectievelijk Woestijnvis naar Eyeworks). Hij tekende een contract van drie jaar. Voor VTM maakte hij het programma Robland, waarin hij trachtte in acht weken een nieuw land te stichten. De reeks werd ondanks een grote reclamecampagne niet het succes waar de makers op hadden gehoopt. De verwachtingen bleken te hooggespannen. Vanoudenhoven werd dan ook geprogrammeerd op zondagavond tegenover het succesvolle VRT-programma Witse. Ook de herhalingen op een concurrentievrije dag werden slecht bekeken.

In het najaar van 2006 zong Vanoudenhoven samen met Isabelle A in de zangwedstrijd Just the Two of Us. Zijn zangprestaties werden door de jury echter niet gewaardeerd en ook de kijkcijfers vielen tegen.

In maart 2007 presenteerde Vanoudenhoven samen met nieuwsanker Birgit Van Mol het VTM-programma De Nationale IQ Test. Nadien trad hij ook regelmatig op in het programma GodzijDank. Later dat jaar was hij tevens te zien in De Nationale Rijtest.

In 2008 kwam Vanoudenhoven nagenoeg niet op televisie. Hij was enkel kapitein in het programma Niets dan de waarheid.

2009

In Het Laatste Nieuws werd op 25 februari bericht dat Vanoudenhoven een nieuwe betrekking had bij het internetbedrijf Bernardus en dat hij de start van het Brusselse filiaal van dat bedrijf zou leiden.[2] Zijn toekomst bij VTM bleef onduidelijk. In april 2010 werd bevestigd dat hij wel bij VTM blijft. In het najaar van 2010 was hij expeditieleider in op avonturenprogramma Missie Amazone.

2012: Taxi Vanoudenhoven en Belgium's Got Talent

In de zomer van 2012 keerde Vanoudenhoven terug naar de VRT. Op de zender Eén presenteerde hij namelijk Taxi Vanoudenhoven. Het ging om een wekelijks quizprogramma waarin Vanoudenhoven mensen meenam in een taxi en die taxipassagiers vervolgens door vragen op te lossen geld konden verdienen. In het najaar van 2012 zetelde hij, samen met Karen Damen en Ray Cokes, in de jury van Belgium's Got Talent, de Belgische variant van de populaire talentenwedstrijd Britain's Got Talent. Het programma was te zien op VTM en werd gepresenteerd door Koen Wauters.

Radio Nostalgie

In 2019 werd hij een wekelijkse gast op radiozender Nostalgie in het ochtendblok van Sebastian Decrop.[3]

Trivia

  • Rob Vanoudenhoven heeft een cameo in de stripreeks De Kiekeboes. In strook 12 van het album Blond en BlauW (1999) loopt hij met een doos waarop "XII" geschreven staat onder de arm. Dit is een verwijzing naar zijn televisieprogramma De XII werken van Vanoudenhoven. In een van de afleveringen was Vanoudenhovens opdracht "beroemd worden in Vlaanderen". Hij ging te rade bij striptekenaar Merho en vroeg of die een persoonlijke stripreeks voor hem wilde maken. Merho zei dat dat te veel werk zou zijn en gaf Vanoudenhoven een minirol in het Kiekeboe-avontuur waar hij toen aan werkte.
  • In 2004 nam Vanoudenhoven deel aan het tweede seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. Hij moest na zes deelnames de quiz verlaten. In 2010-2011 nam hij deel aan De Allerslimste Mens ter Wereld. Toen kon hij slechts één keer deelnemen. In 2017 deed hij opnieuw een poging.

Televisie

Film

  • Finding Nemo (stem Nederlandstalige versie)
  • Robots (stem Nederlandstalige versie)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.