Reyerstoren

De Reyerstoren is een zendmast op de Auguste Reyerslaan 52, in de Belgische gemeente Schaarbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.[1]

Reyerstoren
Algemene gegevens
Aannemer(s)Van Hout
OpeningVanaf 1974
LocatieAuguste Reyerslaan 52, Schaarbeek
Coördinaten50° 51 NB, 4° 24 OL
EigenaarRTBF en VRT
Technische gegevens
Hoogte89 meter
MateriaalGewapend beton

Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Ernaast staan de gebouwen van de RTBF en van de VRT. De toren en de gebouwen zijn dominerend op deze laan en om de zenders aan te duiden wordt ook vaak 'de Reyerslaan' gezegd, in plaats van hun eigen naam. Via het gebruik van dit adres door de beide nationale omroepen, is de Reyerslaan een van de bekendste straatnamen in België geworden. De Reyerstoren wordt ook wel de VRT-Toren genoemd.

Structuur

De 89 meter hoge toren is gemaakt in gewapend beton en rust op een 9 meter diepe fundering. Hij bestaat uit een schacht met vierkante plattegrond en holle vlakken, en een ronde bovenbouw met platform in de vorm van een omgekeerde kegel, bekroond door een koepel afgesneden door twee plateaus vol antennes.

De koepel heeft een doorsnede van 34 meter.

De toren is een technisch huzarenstukje: de schacht werd gebouwd door middel van klimbekisting, en de bovenbouw van 5000 ton, die op de grond werd vervaardigd, werd aan kabels omhoog gehesen.[1][2]

Oorspronkelijk doel van de toren

Oorspronkelijk had de telecommunicatietoren twee doelstellingen:

  • De straalverbindingen
  • Schakelcentrum voor Europese verbindingen van het technisch centrum van de EBU in Brussel

In tegenstelling tot wat velen denken wordt deze toren niet gebruikt om radiosignalen en tv-beelden bij de eindgebruikers te krijgen.

Huidig doel van de toren

Door de digitalisering en de goedkopere satellietverbindingen zijn de antennes op de toren grotendeels buiten gebruik. Nog actief:

  • 4 ontvangstantennepanelen voor TNG (Terrestrial News Gathering) in de 4 windrichtingen. Dit systeem werkt in Brussel samen met de 4 ontvangstantennepanelen van op de toren van een FOD in het centrum van Brussel en zorgt voor ontvangst van de mobiele TNG-wagens die gebruikt worden door de nieuwsdienst.
  • Een testzender voor radioreportage
  • Ontvangst- en zendantennes voor radioreportages
  • Een draaibare parabool voor tv-reportages via tijdelijke straalverbinding tijdens evenementen[2]

Voorgeschiedenis

Gedurende de periode van 1938 tot 1974 huisde de omroeporganisatie in het Flageygebouw in Elsene, dat werd ontworpen door de architect Joseph Diongre.

Bouw en gebruik

In 1974 verhuisde men naar de Auguste Reyerslaan in Schaarbeek, waar samen met de RTBF een nieuwbouw werd opgericht. De telecommunicatietoren, dit is de Reyerstoren, waarop zich de ontvangers en zenders bevinden, verrees aan de voorzijde van het complex, aan de linkerkant. Hij werd al in 1963 gepland en was het voorwerp van vijf opeenvolgende ontwerpen; het laatste, uit 1977, werd vier jaar later uitgevoerd.

De oorspronkelijke bouwkosten bedroegen ongeveer 200 miljoen BEF ( € 4.950.000)[2].

DatumGebeurtenis
19 mei 1980Optrekken van de koepel tot een hoogte van 73 meter.

De koepel van ongeveer 4 000 ton werd opgetrokken met hydraulische pompen in 16 trossen van 31 hefkabels. Aannemer van Hout had 60 uren verdeeld over 5 dagen (dus ongeveer 15 meter in een dag van 12 uren) nodig om de koepel op zijn definitieve plaats te hijsen.

25 november 1982De telecommunicatietoren wordt in gebruik genomen en de toestellen in de koepel van het justitiepaleis worden uitgeschakeld.
1989Na een conflict over het fiscaal regime van de lonen van de medewerkers van de EBU in Brussel, wordt beslist om het technisch centrum van de EBU te verhuizen naar Genève.
2013Er wordt besloten voor een nieuw gebouw, te realiseren tegen eind 2021. De toren zal blijven bestaan als herkenbaar symbool. Een nieuwe functie voor deze toren is daarbij niet uitgesloten.

De Reyerstoren was meer dan eens het middelpunt van opmerkelijke acties.[2]

Sedert 19 december 2006 wordt de toren verlicht als baken in de Brusselse skyline.[2]

Toekomst

Na enkele decennia werden deze gebouwen te klein, en voldeden ze niet meer aan de veranderde eisen op zowel beroepsmatig als ecologisch gebied. Begin 2016 werd bekendgemaakt dat er een nieuw VRT-omroepgebouw komt op dezelfde locatie in Schaarbeek. Het werd ontworpen door de architecten Robbrecht & Daem in samenwerking met de architecten Dierendonckblancke en zal 105 miljoen euro kosten. De RTBF plant eveneens een nieuwe vestiging op diezelfde locatie, maar beide zullen los van elkaar staan. De werken namens de VRT starten in 2018 en moeten klaar zijn tegen 2021. Gedurende de werken kan de huidige infrastructuur behouden blijven, om pas nadien afgebroken te worden.[3]

April 2013: De raad van Bestuur van de VRT beslist dat een nieuw gebouw zal betrekken op de Reyerslaan in Schaarbeek. De toren zal blijven staan als herkenbaar symbool. Een nieuwe functie voor de toren is daarbij niet uitgesloten.[2][4]

De VRT heeft gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. Tegen eind 2021 zullen de VRT-medewerkers en –studio’s verhuizen naar de nieuwbouw. Het nieuwe omroepgebouw wil ook een cultureel en ontmoetingscentrum worden.[1]

Zie de categorie Tour Reyers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.