Resolutie 1736 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1736 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 22 december 2006 en versterkte de VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo met 916 manschappen.

Resolutie 1736
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum22 december 2006
Nr. vergadering5610
CodeS/RES/1736
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpCongolese burgeroorlog
BeslissingAutoriseerde een versterking van de MONUC-vredesmacht met 916 man.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Argentinië ·  Congo-Brazzaville ·  Denemarken ·  Ghana ·  Griekenland ·  Japan ·  Peru ·  Qatar ·  Slowakije ·  Tanzania
Een kaart van de MONUC-vredesmacht zoals in juni 2007.

Achtergrond

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud

Waarnemingen

De vijandelijkheden en de schendingen van de mensenrechten door milities en buitenlandse gewapende groepen in het oosten van Congo-Kinshasa bleven aanhouden.

Handelingen

De Veiligheidsraad autoriseerde vanaf 1 januari 2007 tot het einde van het mandaat van de MONUC-vredesmacht op 15 februari 2007 dat de vredesmacht werd versterkt met 916 militairen en dat het infanteriebataljon en het militaire ziekenhuis van de ONUB-missie in Burundi gedurende die periode bij MONUC bleven ingezet worden.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.