Resolutie 1386 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1386 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 20 december 2001 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie stond toe dat de NAVO de ISAF-macht ontplooide in Afghanistan. Het was de laatste resolutie van de Veiligheidsraad van dat jaar.

Resolutie 1386
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum20 december 2001
Nr. vergadering4443
CodeS/RES/1386
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpAfghaanse Oorlog
BeslissingAutoriseerde de NAVO ISAF-macht in Kabul en omgeving.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2001
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Bangladesh ·  Colombia ·  Ierland ·  Jamaica ·  Mali ·  Mauritius ·  Noorwegen ·  Singapore ·  Tunesië ·  Oekraïne
Kabul (foto: apr 2007).

Achtergrond

In 1979 werd Afghanistan bezet door de Sovjet-Unie, die vervolgens werd bestreden door Afghaanse krijgsheren. Toen de Sovjets zich in 1988 terugtrokken raakten ze echter slaags met elkaar. In het begin van de jaren 1990 kwamen ook de Taliban op. In september 1996 namen die de hoofdstad Kabul in. Tegen het einde van het decennium hadden ze het grootste deel van het land onder controle en riepen ze een streng islamitische staat uit.

In 2001 verklaarden de Verenigde Staten met bondgenoten hun de oorlog en moesten ze zich terugtrekken, waarna een interim-regering werd opgericht.

Inhoud

Waarnemingen

De Veiligheidsraad steunde de internationale inspanningen om terrorisme uit te roeien. De Raad verwelkomde ook de ontwikkelingen in Afghanistan die de Afghanen vrijheid zouden geven. Die Afghanen waren zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en ordehandhaving in het land. Doch werd in het akkoord over de oprichting van overheidsinstellingen dat op 5 december was gesloten gevraagd om een internationale veiligheidsmacht van de VN. Het Verenigd Koninkrijk had aangeboden de leiding te nemen over zo'n macht.

Handelingen

De Veiligheidsraad autoriseerde de oprichting van een internationale veiligheidsbijstandsmacht (ISAF) gedurende zes maanden om de overgangsregering bij te staan bij de ordehandhaving in de hoofdstad Kabul en omgeving. De deelnemende lidstaten werden ook geautoriseerd om alle nodige maatregelen te nemen om het mandaat te voltooien. Ze werden ook gevraagd de nieuwe Afghaanse veiligheidsdiensten en leger op te leiden. De Afghaanse partijen vroegen ook dat alle militaire eenheden uit Kabul werden teruggetrokken en werden gevraagd dat met de Veiligheidsmacht te regelen.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.