Regeringsformatie België december 2008

Na de val van de regering-Leterme I op 22 december 2008 ging de formatie van een nieuwe federale regering van start. Op 30 december 2008 nam de Regering-Van Rompuy het roer over. Gedurende die acht dagen bleef de regering-Leterme aan als regering van lopende zaken.

Verloop van de formatie

Verkenner Martens

Op 22 december 2008 werd oud-premier Wilfried Martens door koning Albert II van België aangesteld tot verkenner. Martens werd gevraagd om naar het Kasteel van Laken te komen, toen hij met zijn kinderen in Disneyland was. Hij moest uitzoeken wat de mogelijke oplossingen waren voor de regeringscrisis.

Op 23 december praatte hij met de voorzitters van Kamer en Senaat (Herman Van Rompuy en Armand de Decker), met de vice-premiers van de regering-Leterme en met de voorzitters van de regeringspartijen. Op 24 december ontving hij de voorzitters van de oppositiepartijen, behalve van Vlaams Belang.

Formateur Van Rompuy

Op 28 december werd Herman Van Rompuy 's avonds bij de koning ontvangen. Hij werd aangesteld tot formateur en moest dus de nieuwe regering samenstellen.

Premier

Van zodra de regering-Leterme gevallen was, werd druk gespeculeerd over wie de nieuwe premier moest worden. Yves Leterme meldde al dat hij geen kandidaat was om deel uit te maken van de nieuwe regering. Didier Reynders ambieerde het premierschap niet. Verkenner Wilfried Martens moest proberen om Jean-Luc Dehaene te overtuigen om opnieuw premier te worden. Dehaene zag een periode als overgangspremier wel zitten, maar hij wilde in juni 2009 de Europese lijst van CD&V trekken. Aangezien de nieuwe regering moest aanblijven tot 2011, ging hij niet in op het voorstel.

Martens probeerde om Herman Van Rompuy, die als kandidaat gezien werd maar op 23 december meldde dat hij het premierschap niet zag zitten, toch te overtuigen. Dit lukte hem en Van Rompuy werd op 28 december aangesteld tot formateur.

Regering Van Rompuy I tot 2011

De meerderheidspartijen raakten het vrij snel eens over een regeringsakkoord. Een nieuwe regering werd gevormd op 30 december 2008, waarna een eedaflegging volgde bij Koning Albert II. Herman Van Rompuy nam de positie van premier in, een positie die hij eerder niet wenste te bekleden. Zijn positie als kamervoorzitter werd door Patrick Dewael ingenomen, die op zijn beurt afstand deed van Binnenlandse Zaken. Deze post werd overgenomen door Guido De Padt, voormalig burgemeester van Geraardsbergen. De ontslagnemende Jo Vandeurzen werd vervangen door Stefaan De Clerck, ook al voormalig minister van Justitie. Tot slot werd ook Inge Vervotte vervangen als minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken door Steven Vanackere, tot voor kort Vlaams Minister. Vervotte had het moeilijk met de leden van de nieuwe regering, en noemde het onaanvaardbaar dat enkel Yves Leterme en Jo Vandeurzen werden vervangen. Ze nam dezelfde avond nog ontslag.

De nieuwe regering verklaarde zich akkoord verder te werken met volledige bevoegdheid tot de volgende federale verkiezingen in 2011. Op 31 december 2008 werd de nieuwe regering gestemd in de Kamer.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.