Ratelslang

De ratelslang of bosratelslang (Crotalus horridus) is een slang uit de familie adders (Viperidae), onderfamilie groefkopadders (Crotalinae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758.

Ratelslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Crotalinae (Groefkopadders)
Geslacht:Crotalus (Echte ratelslangen)
Soort
Crotalus horridus
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Ratelslang op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Er zijn meerdere soorten ratelslangen, waarvan Crotalus horridus de bekendste is, deze soort wordt dan ook wel gewone ratelslang genoemd.

Uiterlijke kenmerken

De gewone ratelslang heeft een bruine tot lichtgrijze basiskleur met donkere V-vormige vlekken op de rug die na de cloaca overgaan in een bandering en dezelfde kleur op de zijkanten van de kop en op het midden van de rug loopt een lichtbruine tot rode streep. Er zijn ondersoorten en kleurvariaties, waardoor ook net-achtige tekeningen kunnen worden aangetroffen. De kop is zeer breed en driehoekig. Alle ratelslangen kenmerken zich door de ratel aan de staart die bij volwassen exemplaren een belangrijke determinatiesleutel is. Deze soort heeft 8 schubben op het eind die zijn vergroeid tot een soort schijfjes die ratelen als ze worden geschud. Hierdoor worden ze bij iedere vervelling groter; bij jonge dieren is de ratel veel korter en telt maar enkele ratelschijfjes.

Algemeen

Leefgebied

De ratelslang is zeer giftig en de kans dat een mens een onbehandelde beet overleeft is klein. Zeker in de streken waar ze voorkomen zorgen ze voor vele beten per jaar, ook omdat deze soort vrij algemeen voorkomt en daarnaast erg snel en relatief agressief is; de ratelslang valt liever aan dan dat hij vlucht. De gewone ratelslang komt voor in het oosten van de Verenigde Staten en oorspronkelijk ook in het zuiden van Ontario in Canada, waar hij echter is uitgestorven. In British Colombia in Canada worden in het Kalamalka Lake Provincial Park gelegen aan het Kalamalka Lake geregeld ratelslangen gespot tot 1 oktober (slang gespot op 22 september 2016). Hij eet kleine zoogdieren, vogels en amfibieën. Het is een goede zwemmer en leeft bij voorkeur bij rotspartijen met struiken in de buurt van beekjes.

Afbeeldingen

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.