Raccordement Den Helder Haven

Den Helder Haven (afkorting Hdrh) was een raccordement in Den Helder. Het liep van station Den Helder naar de Spoorweghaven. Tegenwoordig is het eerste deel van het spoor nog in gebruik voor het rangeren van treinstellen. Tot in de jaren negentig werd het spoor regelmatig gebruikt voor afvalvervoer door de VAM, vervoer van buizen, en vervoer voor de Koninklijke Marine.

Raccordement Den Helder Haven
Totale lengte1 km
Gesloten2010
Huidige statusdeels opgebroken
Type spoorwegraccordement
Geëlektrificeerddeels (vanaf 2008)
Aantal sporen1
Den Helder Haven
0,0 Den Helder tot 1958
0,6 Den Helder vanaf 1958
lijn naar Amsterdam Centraal
VAM
1,6 Haven

Tracé

Het spoor loopt van het emplacement bij Station Den Helder langs het spoor naar Alkmaar in het zuiden. Het maakt een bocht naar het oosten, aan het begin van deze bocht zat een spoor naar een onderstation en aan het eind van deze bocht zat een kort kopspoor voor een kolenlosplaats. Hierna stopt het spoor tegenwoordig, net voor de kruising met de Schootenweg. Het oude spoor kruiste hier de weg en een paar honderd meter verder was een aftakking naar het afvalverwerkingsbedrijf VAM. Aan het einde van het raccordement bevond zich nog een omloopspoor met een kort kopspoor bij de Spoorweghaven waarna het spoor eindigt.

Geschiedenis

Het spoortje is aangelegd rond 1958, toen het nieuwe station in Den Helder werd gebouwd. Het verving een ouder spoor naar de Spoorweghaven die lag op de locatie van een te bouwen woonwijk. Dit oudere spoor stamde uit de tijd dat de stamlijn werd aangelegd halverwege 19e eeuw. Het spoor is sinds 2001 niet meer voor goederenvervoer gebruikt.[1] In april 2008 is het eerste gedeelte van de havenlijn, tot de Schootenweg, geëlektrificeerd om te dienen als uithaalspoor ten behoeve van station Den Helder; voor het rangeren met treinstellen hoeft dan niet langer het hoofdspoor te worden gebruikt.[2] In 2010 is de Schootenweg opnieuw geasfalteerd. Hierbij is het spoor uit het wegdek verwijderd, zodat het onmogelijk is geworden om de haven per spoor te bereiken.[3] De aansluiting voor de vuiloverslag was al eerder opgebroken. Het gedeelte ten oosten van de Schootenweg is nog gedeeltelijk aanwezig en veelal met gras overgroeid.

Noten

  1. Hendrik Bouwknegt, Harold de Groot en Rob Meijer, Goederentreinen in Nederland, Uitg. Uquilair (2003), geciteerd op Arthur Kamminga's Dood Spoor
  2. Arthur Kamminga, Actualiteiten stamspoorlijn Den Helder Haven
  3. Reconstructie kruispunt Schootenweg Den Helder Actueel, via archive.org

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.