ProtonMail

ProtonMail is een end-to-end versleutelde e-maildienst opgericht in 2014 door Andy Yen, Jason Stockman, en Wei Zon.[1][2][3] ProtonMail maakt gebruik van versleuteling aan de kant van de gebruiker voordat gegevens worden verzonden naar ProtonMail servers, in tegenstelling tot andere algemene e-mailproviders zoals Gmail en Outlook.com. Hierdoor kan ProtonMail de inhoud van de berichten niet lezen. De service kan worden benaderd via webmail, het Tor-netwerk, of via aparte iOS en Android apps.[4]

ProtonMail
Typee-maildienst
Gebruikers5.000.000
EigenaarProton Technologies AG
Opgericht2014
OprichtersAndy Yen
Jason Stockman
Wei Zon
Statusactief
LocatiePlan-les-Ouates
ProgrammeertaalPHP
JavaScript
Alexa-positie3.839
Linkhttps://protonmail.com/nl
Portaal    Media

ProtonMail wordt beheerd door Proton Technologies AG, een Zwitsers bedrijf dat is gevestigd in het kanton Genève.[5] De servers zijn gevestigd op twee locaties in Zwitserland, buiten jurisdictie van de Verenigde Staten en de Europese Unie.[6] De dienst ontving haar eerste financiering door middel van crowdfunding. Er zijn zowel gratis als betaalde accountmogelijkheden. Sinds januari 2017 heeft ProtonMail meer dan 2 miljoen gebruikers[7], en dat groeide tot meer dan 5 miljoen per September 2018.[8] ProtonMail was in eerste instantie alleen te gebruiken op uitnodiging, maar in maart 2016 werd de dienst opgesteld voor het publiek.

Datacentra

Ontwerp van een ProtonMail datacentrum.

ProtonMail onderhoudt en heeft eigen serverhardware en een netwerk zodat er geen vertrouwen hoeft te rusten op een derde partij. Het bedrijf heeft een datacentrum in Lausanne en Attinghausen, in een voormalige militaire bunker onder 1.000 meter graniet.[9][10] Aangezien deze servers in Zwitserland staan, vallen deze legaal gezien buiten de jurisdictie van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Volgens Zwitserse wetgeving moeten toegangsverzoeken valide zijn onder internationale verdragen en worden goedgekeurd door een Zwitserse rechtbank. Aanstaande surveillancedoelen worden op de hoogte gesteld en hebben de mogelijkheid om tegen het verzoek in beroep te gaan bij de rechtbank.

Elk ProtonMail datacentrum balanceert de verzoeken voor de website, e-mail en SQL-servers. Daarnaast zijn de opslagmedia volledig versleuteld en wordt er alleen gebruikgemaakt van Linux en andere software met een open broncode.[11] In december 2014 kwam ProtonMail bij de RIPE NCC om meer controle te hebben over de nabije internet-infrastructuur.[12]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.