Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto

Het Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto (nl:Volledige, geïllustreerde Esperantowoordenboek), afgekort PIV, is een verklarend Esperanto-woordenboek. Het is samengesteld onder leiding van een team van Esperantologen en mensen uit de vakwereld onder leiding van Gaston Waringhien. Het woordenboek wordt uitgegeven door SAT in Parijs. Het bestaan van een verklarend Esperantowoordenboek duidt aan dat Esperanto een volwassen taal is: zonder een dergelijk woordenboek zou de internationale taal nooit als volwaardig kunnen worden beschouwd.

De Nova Plena Ilustrita Vortaro, uitgave 2002

Voorgeschiedenis: Plena Vortaro 1930

Een voorloper was het Plena Vortaro, uitgegeven door SAT in 1930, onder leiding van Emile Grosjean-Maupin in samenwerking met onder andere Waringhien. In 1933 en in 1947 verschenen er nieuwe uitgaven en in 1953 een uitgave met een supplement, net zoals in 1956 en 1960. De uitgave van 1934 telde ongeveer 6900 stamwoorden. De supplementen bevatten er zo'n 966, wat samen dus 7866 maakt.

Plena Ilustrita Vortaro (PIV) - 1970

Esperanto vlag
Esperanto-onderwerpen
Dit artikel is onderdeel van de serie Esperanto
Taal
Akademio de Esperanto · Grammatica · Woordenboek · Esperantologie · Alfabet · Telwoorden · Fundamento · PMEG
Verenigingen
Akademio Internacia de la Sciencoj · UEA · TEJO · BEMI · Esperanto Nederland · NEJ · Vlaamse Esperantobond · FLEJA · OSIEK · Internationale Katholieken
Geschiedenis
L.L. Zamenhof · Tijdslijn · Verklaring van Boulogne · Ata-ita-crisis · Neutraal Moresnet · Manifest van Praag · Bona Espero · Esperantostad
Esperantocultuur
Esperanto-bijeenkomst · Radio · Internacia Televido · Finvenkismo · Homaranismo · Kabei · Pasporta Servo · Politiek · La Espero · Stelo · Symbolen · Esperantist · UK · IJK · Moedertaalsprekers · Zamenhofdag
Esperantoliteratuur
PIV · Auteurs · Esperantostrips · Esperantotijdschrift
Kritiek op het Esperanto
Hervormd Esperanto · Esperantido · Eurokloon
Portaal   Esperanto

De eerste versie van het geïllustreerde verklarende Esperantowoordenboek, Plena Ilustrita Vortaro, werd uitgegeven in 1970. Nadien zijn er nog twee uitgaven geweest. In 1987 werd er een supplement uitgebracht onder leiding van Roland Levreaud, maar het hoofddeel bleef al die jaren onveranderd.

PIV wordt wereldwijd aanschouwd als normaliserend, vooral gezien zijn omvangrijkheid (15.200 trefwoorden). Het woordenboek wordt echter ook bekritiseerd, vooral vanwege de te sterke invloed van de Franse taal en politieke tendensen. Bovendien waren de illustraties eerder beperkt en oubollig.

Nova Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto (NPIV) - 2002

In 2002 verscheen na vele jaren werk, een nieuwe volledig herziene versie van het woordenboek met de titel La Nova Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto (nl: Het nieuwe volledige, geïllustreerde Esperanto-woordenboek). De hoofdredactie werd verzorgd door Michel Duc-Goninaz. PIV2002 omvat 16.780 trefwoorden. De illustraties staan niet meer achteraan, maar zijn in de tekst verwerkt.

De inhuldiging van het nieuwe PIV gebeurde tijdens het SAT-congres in Alicante - Spanje van 1 tot 7 juli 2002.

Nova Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto (NPIV) - 2005

Alle exemplaren van de nieuwe PIV waren in 2004 allemaal verkocht. In maart 2005 verscheen er een herdruk. ISBN ISBN 2-9502432-8-2

NPIV als online woordenboek : REVO

In samenwerking met E @ I (Education @ Internet) is eind 2010 in samenwerking met SAT een crowdfunding project gestart om een online versie van PIV te financieren. Het project eindigde in april 2012 met de publicatie van de bètaversie van de website Reta Vortaro [en], afgekort REVO, waarmee men in de online PIV kan zoeken, mits gratis te registreren. Hiermee is REVO de belangrijkste concurrent van NPIV, waarvan de inhoud gratis beschikbaar is en die vertalingen in vele talen geeft.

REVO

Katalogus van de Erfgoedbiblioteek Hendrik Conscience : zoeken naar => "plena ilustrita vortaro".

Recensie van NPIV (2002, in het Esperantotalig magazine MONATO)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.