Personen met een Autisme Spectrum Stoornis

Personen met een Autisme Spectrum Stoornis of kortweg PASS is een Vlaamse en autonome zelfhulpgroep voor (jong)volwassenen met een stoornis in het autismespectrum en personen die een autismespectrum stoornis vermoeden bij zichzelf.

De vereniging wordt zelfstandig gerund door personen met een autismespectrumstoornis zonder inmenging van hulpverleners. Er worden maandelijkse meetings georganiseerd waar mensen met autisme elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Geschiedenis

PASS werd opgestart in Antwerpen en snel werden er nieuwe afdelingen opgericht in andere Vlaamse steden.

Activiteiten

PASS organiseert maandelijkse bijeenkomsten in diverse steden in Vlaanderen. Momenteel zijn er afdelingen in Antwerpen, Kapellen, Gent, Leuven, Hasselt, Brugge, Brussel, Sint-Niklaas en Turnhout. Op deze dagen wordt er vaak een thema gekozen waar de leden dan in groep over kunnen praten.

Naast de reguliere PASS afdelingen zijn er ook enkele afdelingen die de naam PASS-Actief hebben en dat in Antwerpen, Gent en Hasselt. Deze afdelingen organiseren activiteiten allerhande zoals uitstapjes, korte reizen, enzovoort. Verder zijn er ook nog enkele jongerenafdelingen.

PASS is een autonome vereniging. Het krijgt wel ondersteuning van de Vlaamse Vereniging Autisme, die de maandelijkse uitnodigingen verstuurt aan de leden.

PASS heeft geen banden met Personen uit het Autisme Spectrum, de vereniging uit Nederland voor personen met een autisme spectrum stoornis.

Rent an Autist

Een aantal Pass leden startte in 2006 met het project “Rent an Autist”. Bedoeling van dit project is om jaarlijks een aantal dagen te voorzien waarbij mensen zonder autisme een persoon met autisme kunnen “inhuren” om een gesprek aan te gaan. Mensen kunnen dan vrij vragen stellen. De bedoeling van het project is om mensen kennis te laten maken met een persoon met autisme en op die manier onder meer een aantal vooroordelen proberen weg te werken die bestaan over autisme.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.