PayPal

PayPal is een online betaalsysteem, dat bij zijn oprichting oorspronkelijk bedoeld was voor betalingen tussen pda's.

PayPal
Logo van PayPal
Onderdeel vaneBay
Onderdeel sinds2002-2015
Oprichting1998
Hoofdkantoor San José, Californië
ProductenInternetbetalingen, mobiele betalingen
WebsitePayPal.com
Portaal    Economie

Het systeem fungeert als intermediair voor online en mobiele betalingen tussen personen onderling, online verkopers en webwinkels. Om te betalen is alleen een e-mailadres nodig. Betalingen kunnen gedaan worden vanaf een bankrekening, creditcard of van ontvangen geld op de PayPal-rekening. Er kan ook geld worden overgeschreven naar een eigen bankrekening.

Ontwikkeling

Het bedrijf, met zijn hoofdkwartier in San Jose, werd in 1998 onder de naam Confinity opgericht door Peter Thiel, Luke Nosek en Max Levchin. In eerste instantie richtte het bedrijf zich op applicaties voor de Palm Pilot-pda. Het product PayPal werd in 1999 geïntroduceerd. In 2000 fuseerde Confinity met het door Elon Musk opgerichte bedrijf X.com.[1] In oktober 2000 besloot Musk dat X.com zich volledig ging toeleggen op PayPal, andere activiteiten werden gestopt.[2] In 2001 werd de naam X.com gewijzigd in PayPal.[3]

De populaire veilingsite eBay kocht PayPal in oktober 2002 op, omdat ongeveer 50% van de eBay-gebruikers het al gebruikte. PayPal was daarmee veel populairder dan eBays eigen BillPoint. Sinds de introductie van de Nederlandstalige versie van PayPal in 2006, toonde de Nederlandse markt een forse stijging. Het aantal rekeninghouders in Nederland groeide van 1 miljoen in maart 2007 naar 2,7 miljoen in maart 2010.[4] Het bedrijf won van 2009 tot 2013 al vijf maal op rij de Nationale Thuiswinkel Award voor de beste financiële dienst op het internet en in België de BeCommerce Award in 2010. In 2015 stootte eBay PayPal af en ging het als onafhankelijk bedrijf naar de beurs.[5]

Betalen met PayPal is voor de betaler gratis, maar de ontvanger betaalt een aandeel als provisie, ter grootte van 3,4% van het overgeschreven bedrag + € 0,35. Grote afnemers kunnen in aanmerking komen voor een lager tarief. Informatie over de gebruikte betaalrekening of creditcard wordt niet aan de verkoper bekend gemaakt. De kosten kunnen tot 2% hoger zijn wanneer betalingen uit het buitenland worden geaccepteerd. [6]

Kritiek op PayPal

Sinds 7 december 2010 ligt PayPal samen met VISA, Mastercard, Western Union en Bank of America onder vuur als financiële instellingen die overboekingen aan WikiLeaks blokkeren. Deze maatregel wordt door critici als willekeurig en onwettig gezien, maar het illegaal verklaren van Wikileaks door het U.S.State Department maakt het onwettig om de service wel te verlenen.

Kopersbescherming

PayPal biedt bescherming aan de koper van producten die op eBay, Marktplaats of enige andere website met PayPal gekocht en betaald zijn, maar om de een of andere reden niet geleverd blijken. Indien een product is geleverd dat sterk afwijkt van de beschrijving (zoals namaakartikelen of beschadigde artikelen) kan de koper dat product terugsturen. De koper moet vervolgens een bewijs van verzending aan PayPal kunnen overleggen zodat de prijs van het product niet op hem verhaald kan worden.

Deze bescherming zorgt ervoor dat een verkoper zich moet indekken. Het belangrijkste voor de verkoper is om elk verkocht product betaald via PayPal, traceerbaar te verzenden. Deze werkwijze biedt een grote betalingsveiligheid. Toch zijn er soms pogingen tot oplichting:

  • Er zijn kopers die niet-traceerbaarheid van de verzending bij PayPal heel snel signaleren en van PayPal een terugbetaling eisen nog voor de bestelling toegekomen kan zijn.
  • Sommige kopers kopen online, gaan het goed in persoon ophalen en eisen vervolgens hun geld terug, omdat de goederen zogenaamd niet ontvangen zouden zijn.

Fraude

Veiligheid, betrouwbaarheid en discretie zijn noodzakelijk bij allerhande verrichtingen via het internet.

PayPal stelt de discretie van de persoonlijke gegevens en/of de financiële status veilig[7] door:

  • eigen servers voor de opslag van gevoelige informatie;
  • onzichtbaar maken van de financiële informatie voor bijvoorbeeld webwinkels;[8]
  • opgave van het persoonlijk e-mailadres bij elke verrichting;
  • gegevenscodering bij alle dataverkeer.

Externe risico's

Hoewel PayPal maatregelen neemt tegen fraude, bestaan er nog externe invloeden waardoor hackers de persoonlijke gegevens kunnen misbruiken:

  • door middel van frauduleuze e-mails en nep-websites proberen hackers onder naam van een legaal bekende organisatie allerhande persoonlijke gegevens te verkrijgen (phishing en spoofing);
  • via oude bankafschriften/persoonlijke documenten kunnen hackers de nodige gegevens achterhalen;
  • bij het doorgeven/noteren van persoonlijke gegevens in een niet-vertrouwde omgeving kunnen omstaanders misbruik maken van de genoemde informatie.

Innovatie

In 2009 werd de PayPal-webservices opengesteld voor externe ontwikkelaars, waardoor er ook mobiele applicaties voor persoonlijke betalingen gemaakt kunnen worden. De iPhone-app bevat onder meer de zogenaamde "Bump"-functionaliteit, waarmee de ene iPhone-bezitter geld kan overmaken aan een andere iPhone-bezitter door de apparaten tegen elkaar te "bumpen". Ook voor Android en BlackBerry OS ontwikkelde PayPal een applicatie. Ook werd er een Mobiele Shopgids-app uitgebracht, een soort gouden gids voor m-Commerce in Nederland.

Een doorontwikkeling vormen eerste mobiele websites en applicaties (iPhone en Android) met PayPal Mobiel. Zo kan de consument mobiele bioscoopkaartjes kopen in de app van Pathé, maar kan er mobiel betaald worden voor kleding, wijn, ansichtkaarten, schoenen, bloemen, maar ook condooms binnen de applicatie van Condoom Anoniem.

Amerikaanse bestuurders van PayPal hebben laten weten dat PayPal offline gaat, zodat het bedrijf een betaalwijze voor in fysieke winkels kan leveren, een zogeheten Point of Sale (POS)-oplossing. Een stap hiertoe is een grootschalige pilot in Californië in samenwerking met het bedrijf Bling. Consumenten kunnen betalen in winkels en bedrijfskantines door hun mobiele telefoon langs een NFC-lezer bij de kassa te halen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.