Near-field communication

Near-field communication of NFC is een contactloze communicatiemethode die gebruikmaakt van de ISM-frequentieband[1] op 13,56 MHz.

In Hongkong kan met de Octopuscard niet alleen betaald worden bij het openbaar vervoer ...
... maar ook in winkels zoals McDonald's
Een NFC-tag ter grootte van een euromunt
De Secure Element chip. Deze NFC-chip wordt voornamelijk gebruikt in smartphones en transactieapparatuur.

Kenmerken

NFC heeft doorgaans een bereik van ongeveer 10 centimeter. NFC wordt ook wel gezien als een extensie van radio-frequency identification (RFID). Een RFID-systeem maakt gebruik van een tag, een lezer en een backend (bijvoorbeeld een database). Een NFC-chip kan in drie verschillende standen werken: tag-emulatie (ook wel passive mode), waar de NFC-chip zich gedraagt als een RFID-tag, active mode waar de NFC zich gedraagt als een reader en peer-to-peermode waarbij het mogelijk is om te communiceren tussen twee NFC-toestellen (bijvoorbeeld bestandstransmissie).

NFC is met diverse RFID-standaarden uitwisselbaar, zoals ISO/IEC 14443A/B en ISO/IEC 15693, maar ook de FeliCa-card van Sony (dit type tag is geen officiële standaard). De techniek is ontwikkeld en gestandaardiseerd door het NFC-forum waar onder andere Philips, Sony en Nokia deel van uitmaken. Het is vooral bedoeld voor gebruik in mobiele telefoons.[2] In Japan wordt NFC toegepast door NTT DoCoMo. Deze maakt gebruik van de Felica-tag.

Proeflocaties

In Nederland is de NFC-techniek getest door onder andere Diergaarde Blijdorp en de Rabobank als ticketsysteem. Klanten van Rabo Mobiel die via het internet een toegangsbewijs van Diergaarde Blijdorp hebben aangeschaft kunnen door middel van NFC nu gewoon doorlopen. De Rabobank is ook bezig om NFC in te laten zetten als betaalmiddel. Zo sloot het in 2008 nog een succesvolle test af bij Febo. Hierbij konden gebruikers dankzij hun mobiele telefoon uitgerust met NFC eenvoudig een kroket uit de muur trekken zonder op zoek te moeten naar kleingeld. Dergelijke testen liepen ook bij de C1000 in Molenaarsgraaf en bij enkele Coca-Cola automaten. Eerder werd NFC al succesvol toegepast in het stadion van Roda JC waar het tijdelijk de seizoenskaart verving.

Op 2 september 2013 werd in Leiden met een proef begonnen waarbij 1000 uitgekozen klanten van de Rabobank, ING en ABN AMRO een gratis telefoon (Galaxy Express) kregen met hun betaalpas erop om zo op 100 locaties binnen de stad door middel van NFC te kunnen betalen. Inmiddels zijn de betaalautomaten bij deze winkels al geplaatst. De banken willen op deze wijze erachter komen of NFC-betalingen in Nederland aanslaan, voordat ze die verder uitrollen. De proefperiode zal drie maanden duren, waarna de uitgekozenen de telefoon mogen houden.

Toepassingen

NFC bouwt verder op RFID-systemen door ook tweerichtingscommunicatie toe te laten, waar eerdere systemen zoals contactloze smartcards alleen eenrichtingscommunicatie toelieten.[3] Omdat voedingloze NFC-tags ook door NFC-apparaten gelezen kunnen worden, kunnen ze ook eenrichtingsapplicaties vervangen.

Commercie

NFC wordt gebruikt bij vervoerbewijzen zoals de OV-chipkaart en de eenmalige chipkaart, en in betaling via mobiele apparaten, zoals Google Wallet.

In veel parkeergarages is het al mogelijk om via NFC te betalen voor een parkeerkaartje, bijvoorbeeld bij de garages van Q-Park. Ook wordt het veel toegepast in toegangscontrole- en veemanagementsystemen.

Betaalpassen (zowel debetkaarten als kredietkaarten) hebben voortaan steeds een NFC-chip voor contactloos betalen. Dit is dan ook ondertussen de meest courante aanwending van NFC

In België lanceerde Keytrade in december 2012 KeyKash, een systeem om door twee smartphones tegen elkaar te houden geld over te schrijven van de ene eigenaar naar de andere. Dit systeem kende geen succes en is ondertussen verdwenen.

Ricoh voorziet hun nieuwste multifunctionele printers ook van NFC-tags, waardoor een badge overbodig is en de smartphone gebruikt kan worden.

Bluetooth en Wi-Fi-verbindingen

Via de lagesnelheidsverbinding van NFC kan een snellere verbinding via Bluetooth of Wi-Fi opgezet worden.

Social networking

NFC kan gebruikt worden voor social networking, bijvoorbeeld om contactgegevens, foto's of bestanden te delen met anderen.

Identiteits- en toegangscontrole

Omdat NFC versleuteling ondersteunt kan het meer geschikt zijn voor identiteits- en toegangscontrole dan eerdere RFID-systemen.

Sinds 2000 wordt het ook op grote schaal toegepast in de thuiszorg. De zorgpas van de cliënt wordt door de thuiszorgmedewerker gescand met de NFC-telefoon. Een speciale toepassing op de telefoon registreert de gegevens en stuurt ze direct door via het mobiele netwerk naar het zorgregistratiesysteem van de thuiszorgorganisatie. De thuiszorgmedewerker hoeft daardoor geen administratie meer bij te houden over de geleverde zorg.

In 2009 rolden uitzendbureaus In Person en USG People in Nederland een NFC-gebaseerd registratiesysteem uit bij al haar opdrachtgevers. Door gebruik te maken van NFC-passen hoeven medewerkers geen urenbriefjes meer in te vullen.

Ook in ID-kaarten en paspoorten zit een tag, waardoor onder andere inchecken op vliegvelden sneller kan verlopen door middel van automatische poortjes.

Smartphone-automatisering

Smartphones die met NFC uitgerust zijn kunnen NFC-tags of stickers uitlezen om taken te automatiseren. Zo kunnen bijvoorbeeld instellingen aangepast worden, tekst kan verzonden worden, een app kan opgestart worden. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een NFC-tag in een menukaart in een restaurant te stoppen, waardoor er direct naar de online bestelpagina (gekoppeld aan het goede tafelnummer) wordt verwezen, zonder dat een ober langs hoeft te komen.

Aanbieden van meerdere passen

Bij het (per ongeluk) aanbieden van (een portemonnee met) meerdere passen, bijvoorbeeld twee OV-chipkaarten of een OV-chipkaart en een bankpas, of bij het aanbieden van een OV-chipkaart bij een betaalautomaat of een bankpas bij een OV-chipkaartlezer, gaat er meestal niets mis, het werkt alleen niet. Vaak wordt ook een foutmelding gegeven.[4]

Problemen

Het gemak van het gebruik van NFC kan bij verkeerde implementatie echter ook voor problematische situaties zorgen. Zo verscheen in december 2008 de applicatie eCL0WN waarmee chips van biometrische paspoorten kunnen worden uitgelezen en gekopieerd. Ook de in 2008 geïntroduceerde OV-chipkaart bleek door ontwerpfouten eenvoudig te kraken en zelfs in strijd te zijn met de Nederlandse privacywetgeving.[5]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.