VISA Inc.

VISA levert producten, systemen en diensten aan banken en andere financiële instellingen die lid zijn.

Visa Inc.
Een VISA-creditcard
BeursNYSE: V
Oprichting1958
SleutelfigurenCharles W. Scharf (CEO)
HoofdkantoorFoster City, Californië,
 Verenigde Staten
Werknemers9500 (september 2014)[1]
ProductenCreditcarddiensten
Omzet$ 12,7 miljard (2014)[1]
Winst$ 5,4 miljard (2014)[1]
Marktkapitalisatie$ 185 miljard (16 oktober 2015)
Websitevisa.com
Portaal    Economie

Activiteiten

VISA is vooral bekend vanwege de creditcarddiensten die zij verleent. De VISA-card is een bundeling van verschillende creditcards die vóór 1977 werden uitgegeven zoals de BankAmericard en de Franse Carte Bleue.

VISA geeft ook debetkaarten uit, bijvoorbeeld Visa Check Card (in de VS), de Visa Debit Card (voorheen Delta Card) en Visa Electron in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en V PAY in het Europese vasteland.

Betalingen worden bekrachtigd door middel van het plaatsen van een handtekening of de pincode.

VISA bestaat uit twee grote onderdelen. Visa Inc is een beursgenoteerd bedrijf waarin de Amerikaanse belangen zijn opgenomen. Het niet-beursgenoteerde Visa Europe was eigendom van de deelnemende banken, maar is tegenwoordig een dochter van Visa Inc.

Beursgang Amerikaanse activiteiten

Op 11 oktober 2006 maakte VISA bekend dat drie onderdelen, Visa Canada, Visa International en Visa U.S.A., worden samengevoegd tot een onderneming. Dit nieuwe bedrijf Visa Inc. zou op een latere datum naar de beurs gaan.[2] In mei 2006 was nummer twee van de Amerikaanse creditcardbedrijven, Mastercard, zeer succesvol naar de beurs gegaan.[2] VISA had toen een marktaandeel van zo’n 60% gevolgd door Mastercard met een aandeel van 27% in de Verenigde Staten.[2] VISA was voor de IPO in handen van zo'n 13.000 Amerikaanse banken.[3] Visa Europe staat volledig buiten deze reorganisatie. In maart 2008 gingen de aandelen van Visa Inc. naar de beurs van New York.[3] De introductiekoers was $ 44 en door de hoge vraag lag dit boven de geïndiceerde koersrange van $ 37-42 per stuk.[3] Iets meer dan de helft van de uitstaande aandelen van Visa Inc werden op de beurs geplaatst en verkopende aandeelhouders ontvingen zo'n $ 20 miljard.[3]

Visa Inc. was in 2015 met gesprekken gestart om Visa Europe over te nemen.[4] De 3000 banken en andere financiële partijen die nu nog eigenaar zijn van Visa Europe hadden hiervoor interesse getoond.[4] Visa Inc zou bereid zijn zo'n $ 20 miljard te betalen voor de Europese activiteiten.[4] In juni 2016 werd de overname van Visa Europe afgerond en zijn alle VISA-activiteiten weer in een bedrijf ondergebracht.

Zie ook

Zie de categorie Visa Inc. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.