Kale (watergang)

De Kale is de naam die aan stukken van de Belgische waterlopen de Poeke of de Durme gegeven werd. In de loop der jaren zijn zowel de namen Hoogkale, Neerkale, Kruiskale, Nieuwe Kale als Oude Kale gebruikt.

De Oude Kale bij de Van Vlaendersmolen in Vinderhoute

Geschiedenis

De zoektocht van Gent naar een waterverbinding met de Noordzee of de Westerschelde hebben de hydrografie in de streek ten noorden en westen van Gent grondig veranderd. Voordien was het vrij eenvoudig. De Durme kwam vanuit Aalter en Zomergem en liep oostwaarts tot in Vinderhoute. Daar voegde de Poekebeek, komende vanuit Tielt, zich bij de Durme en die liep dan verder noordoostwaarts richting Wondelgem, Langerbrugge, Rodenhuize en Mendonk. Daarna opnieuw oostwaarts doorheen de Moervaartdepressie en zuidwaarts naar Lokeren om via de huidige loop van de Durme in de Schelde uit te monden. De Brugse Vaart, de Lieve, het kanaal Gent-Terneuzen en het Schipdonkkanaal hebben de vroegere situatie onherkenbaar veranderd. Toen de oorspronkelijke loop van de rivieren onduidelijker werd, veranderden sommige stukken ervan lokaal van naam.

Etymologie

Aangezien waterlopen blijkbaar qua naam slechts naar Kale veranderden nadat er rechttrekkings- of verbredingswerken waren uitgevoerd, wordt er vermoed dat het een volkse verbastering van het Latijnse canalis betreft, dat tevens de kale oevers van die bewerkte waterlopen goed omschrijft.

Vandaag

Het Duivelsputgemaal in Vinderhoute pompt het water van de Oude Kale onderdoor het kanaal Gent-Brugge tot in de Nieuwe Kale.

Het duivelsputgemaal in Vinderhoute.

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.