Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie is een plotselinge bloeddrukdaling van meer dan 20 mmHg systolisch of meer dan 10 mmHg diastolisch die optreedt bij plotseling opstaan (binnen 3 minuten na opstaan). Symptomen zijn duizeligheid, licht-in-het-hoofd worden, hoofdpijn, (sterk) verminderd zicht en flauwvallen.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Orthostatische hypotensie
Coderingen
ICD-10I95.1
ICD-9458.0
DiseasesDB10470
eMedicineped/2860
MeSHD007024
Portaal    Geneeskunde

Oorzaken

  1. Orthostatische hypotensie komt veel voor bij jonge slanke mensen tussen 15 en 20 jaar en is dan onschuldig.
  2. Bij ouderen kan het een bijwerking zijn van bloeddrukmedicatie.
  3. Solitair cardiale oorzaak, bijvoorbeeld bij hartfalen (decompensatio cordis)
  4. Bijwerking van sommige medicijnen tegen psychose en depressie.
  5. Bij gevorderde ziekte van Parkinson kan orthostatische hypotensie optreden door aantasting van het autonoom zenuwstelsel. Bij bepaalde "Parkinsonismen" zoals "MSA" of "lewy-body-dementie" komt het verschijnsel al vroeg in de ziektegeschiedenis voor. Orthostatische hypotensie kan echter ook juist een bijwerking zijn van medicatie tegen parkinsonverschijnselen.
  6. Bij diabetes mellitus als teken van autonome neuropathie.

Diagnose

  • Het typische verhaal van de patiënt (zwart voor de ogen bij het opstaan) doet de diagnose vermoeden.
  • Door de bloeddruk in verschillende houdingen te meten liggend en zittend; of zittend en staand; kan de diagnose gesteld worden. Hierbij is het belangrijk de bloeddruk zowel één als vijf minuten na de houdingsverandering te meten, want de bloeddruk zakt meestal pas na een tijdje.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.

  1. Bij jonge mensen is het beste advies om bij de overgang van liggen naar zitten of van zitten naar staan dit niet te snel te doen maar even aan de nieuwe houding te wennen. Het gaat met het vorderen van de leeftijd meestal over.
  2. Indien verantwoord moet medicatie met bijwerkingen worden aangepast.
  3. Voor (meestal oude) mensen met de ziekte van Parkinson, of "lewy-body-dementie" en orthostatische hypotensie zijn er allerlei leefregels te proberen, zoals kamer niet te warm, geen warm bad, geen grote maaltijden, voldoende zout en vocht, geen blaasinstrument bespelen, elastische kousen, eventueel tot aan de lies. Obstipatie, moeilijk kunnen plassen en bloedarmoede moeten zo goed mogelijk behandeld worden. Eventueel kunnen medicamenten geprobeerd worden.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.