Oostends Krekengebied

Het Oostends Krekengebied is een gebied van 630 ha in de West-Vlaamse gemeenten Oostende, Oudenburg en Gistel. Het gebied bevindt zich ten zuiden van de stad Oostende.

Oostends Krekengebied onderdeel van Polders
Natura 2000-gebied
Situering
LocatieWest-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en)Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
BeheerAgentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, particulieren
Site code (Europees)BE2500002 (habitatrichtlijngebied) BE2500932 BE2301134 BE2501033 (vogelrichtlijngebieden)
Foto's

Het gebied bestaat uit 5 delen:

  • De Zwaanhoek, gelegen tussen de plaatsen Zandvoorde en Oudenburg;
  • De kreken Grote Keignaart en de Kleine Keignaart, ten zuidwesten van Zandvoorde;
  • Het gebied met de Sluiskreek, de Zoutekreek en de Straatkreek;
  • De Kleiputten van Snaaskerke;
  • Het Stadsrandbos nabij de Gauwelozekreek en de A10.

Het betreft een deel van het West-Vlaams zeepoldergebied. De kreken zijn ontstaan nadat de Calvinisten, die in Oostende de macht hadden, in 1585 de duinen doorstaken waardoor het binnenstromende zeewater de stad beschermde tegen Spaansgezinde troepen. Dezen belegerden de stad van 1601-1604, waarna de stad alsnog veroverd werd door de troepen van Parma.

De Keignaartkreek ontstond doordat de Keignaartpolder van 1664–1700 en van 1721–1803 gebruikt werd als spuikom om de Oostendse haven van slib te vrijwaren. Vervolgens werd de Spuikom van Oostende gegraven en kon de polder weer in gebruik worden genomen, waarbij echter de geul bleef bestaan.

De aanplant van het stadsrandbos werd begonnen in 1996 en de oppervlakte ervan bedraagt 75 ha, hetgeen volgens plan nog zal worden uitgebreid tot 150 ha. In dit gebied bevond zich het zogeheten Quaet Kasteel, dat echter door de inundatie werd verwoest.

De Zwaanhoek is in beheer bij Natuurpunt. Het is een watervogelgebied en, omdat het zeewater van hier moeilijk weg kon vloeien, is er sprake van zilte graslanden, die zeldzaam zijn.

In het gebied is een rondwandeling van 13 km uitgezet.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.