Notholithocarpus densiflorus

Notholithocarpus densiflorus is een groenblijvende boom uit het geslacht Notholithocarpus, uit de beukenfamilie, die van nature voorkomt aan de westkust van de Verenigde Staten van de Transverse Ranges in Zuid-Californië over de Pacific Coast Ranges en de Sierra Nevada tot in het zuidwesten van Oregon. In het Engels wordt de booms doorgaans tanoak of tanbark-oak genoemd, naar de tanninerijke schors die vroeger als eek (tanbark) werd gebruikt om leer te looien (tanning).

Notholithocarpus densiflorus
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fagales
Familie:Fagaceae (Napjesdragersfamilie)
Geslacht:Notholithocarpus
soort
Notholithocarpus densiflorus
(Hook. & Arn.) Manos, Cannon & S.H.Oh
Distributie van N. densiflorus in het westen van de VS
Afbeeldingen Notholithocarpus densiflorus op Wikimedia Commons
Notholithocarpus densiflorus op Wikispecies
Portaal    Biologie

De boom kan tot 40 meter groot worden, maar wordt doorgaans 15 tot 25 meter groot. De bladeren zijn 7 tot 15 centimeter lang en blijven drie tot vier jaar aan de takken hangen. De zaden van N. densiflorus zijn nootjes van 2 à 3 cm lang en 2 cm diameter en lijken sterk op gewone eikels, maar dan harder. N. densiflorus lijdt zwaar onder de Sudden Oak Death (Phytophthora ramorum) die miljoenen bomen velt in het westen van de Verenigde Staten.

Tot 2008 spraken wetenschappers van Lithocarpus densiflorus vanwege de sterke gelijkenissen met de Aziatische tropische steeneiken uit het geslacht Lithocarpus. De soort is echter nauwer verwant aan de eiken (Quercus) uit de gematigde klimaatzones. De morfologische gelijkenissen met Lithocarpus zijn het gevolg van convergente evolutie. Nu wordt de soort ondergebracht in het nieuwe geslacht Notholithocarpus ('valse lithocarpus').

Zie de categorie Notholithocarpus densiflorus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.